Αβέρωφ – Χριστοδουλίδης, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Mε πολλή υπομονή και με όλα όσα μπορούν να τους γλιτώσουν από τη… συμφόρηση που τους περιμένει στο επόμενο διάστημα μέχρι και τον Φεβρουάριο θα πρέπει να οπλιστούν οι πολίτες. Και δεν αναφερόμαστε βέβαια στις ψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να καταγραφούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο πυρετός και τα… εγκεφαλικά θα έχουν πολιτικό ή πολιτικάντικο (όπως το πάρει κανείς) χαρακτήρα και ήδη τα πρώτα σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται εδώ και πολύ καιρό με τις εξαγγελίες των υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ήδη οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τα διάφορα τερτίπια και τις κόντρες που προκάλεσαν κάποιοι, οι οποίοι προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις και να κυριαρχήσουν ανάμεσα σε ομοϊδεάτες και κομματικούς συνεργάτες τους, διεκδικούν τις εκλογές είτε με την επίσημη στήριξη του κόμματός τους είτε εμφανιζόμενοι σαν ανεξάρτητοι.

Σ’ αυτή την κατηγορία διεκδικητών του προεδρικού θώκου περιλαμβάνονται βέβαια ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, που εδώ και μια δεκαετία λύνει και δένει στη διακυβέρνηση του τόπου και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη στην εξωτερική πολιτική, βασικό δηλαδή στέλεχος της κυβέρνησης και βέβαια μέλος του ΔΗΣΥ.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, από συγκυβερνήτες βρέθηκαν να διεκδικούν την προεδρία από διαφορετικές προεκλογικές επάλξεις, αλλά αναμφίβολα με υπόβαθρο τις ίδιες πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και επιδιώξεις. Και μπορεί ο για τέσσερα χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος διαχειρίστηκε ανεπιτυχώς (κατά γενική ομολογία) την εξωτερική πολιτική της χώρας, να εμφανίζεται ότι κατέρχεται στις εκλογές σαν ανεξάρτητος, όμως ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να πείσει γι’ αυτή την ανεξαρτητοποίησή του και την αλλαγή που επικαλείται στη διακυβέρνηση του τόπου, όταν δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί και δεν θα ζητήσει τη διαγραφή του από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τον οποίο υπηρέτησε πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη πονοκεφαλιάζει τον Αβέρωφ και τα κομματικά στελέχη που τον περιβάλλουν με τη στήριξή τους, είναι ηλίου φαεινότερο, όπως βέβαιο είναι ότι θα δοθεί σκληρή εσωκομματική μάχη για τον ποιος θα επικρατήσει ποιου.

Κι αυτό είναι κάτι που ήδη εκδηλώνεται μέσα από τις καθημερινές εμφανίσεις των κομματικών αξιωματούχων του Συναγερμού σε τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου τους. Από την άλλη, τα επιτελεία Χριστοδουλίδη, τα οποία κατά κύριο λόγο αποτελούνται από στελέχη και μέλη επίσης του Συναγερμού, ξεκίνησαν να οργώνουν τα χωριά και τις γειτονιές των πόλεων προβάλλοντας την άλλη όψη του κομματικού νομίσματος.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η διαφορά των επιλογών του ΑΚΕΛ, που ανέκαθεν αντιμετώπιζε το θέμα εκλογές και εξουσία με σοβαρότητα, προβληματισμό και με μοναδικό γνώμονα όχι την καρέκλα της εξουσίας, αλλά το συμφέρον του τόπου και του λαού.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.