Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης, συνεχιστές των ιδιωτικοποιήσεων!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου


Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία στοχεύει στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση του μοναδικού εμπορικού λιμανιού της Κύπρου, το οποίο είναι στρατηγικής εθνικής σημασίας. Προχώρησε και στο κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα, γνωρίζοντας ότι η ημικατεχόμενη Κύπρος χωρίς κυπριακές αερογραμμές θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις ιδιωτικές ξένες αεροπορικές εταιρείες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε σήμερα βασικούς και στρατηγικής σημασίας προορισμούς για την Κύπρο.

Το μεγαλύτερο ωστόσο έγκλημα από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ με σφραγίδα Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη ήταν το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Φρόντισαν πρώτα να το οδηγήσουν σε κατάρρευση και έναντι πινακίου φακής δόθηκε σε εμπορική ιδιωτική τράπεζα. Αυτή είναι η βασική μέθοδος που ακολουθούν. Πρώτα οδηγούνται στην κατάρρευση, έτσι ώστε να μειώνεται η αξία τους και ακολούθως ξεπουλιούνται σε ιδιώτες επενδυτές – «σωτήρες»!

Οι επόμενοι δύο βασικοί στόχοι είναι η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων οργανισμών, Cyta και ΑΗΚ. Προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό, αλλά βρίσκουν το ΑΚΕΛ, τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες να αντιστέκονται. Τώρα επανέρχονται και στο στόχαστρο είναι η ΑΗΚ. Μεθοδεύουν να φορτώσουν ασήκωτα βαρίδια στην ΑΗΚ και στη συνέχεια να την ξεπουλήσουν. Η ΡΑΕΚ θέτει εμπόδια και δεν επιτρέπει στην ΑΗΚ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις. Στο βωμό της δημιουργίας μιας Αγοράς Ηλεκτρισμού, βάζουν τρικλοποδιές. Βάζουν πολλές απαγορεύσεις στην ΑΗΚ και δεν την αφήνουν να πάρει μέτρα που θα μειώνουν το λειτουργικό της κόστος, καθώς και το κόστος του ηλεκτρισμού. Την περιορίζουν να αναπτύξει τα δικά της έργα ΑΠΕ και της απαγορεύουν τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.


Σημειώνουμε ότι εμπόδια βάζουν και στη Cyta. Παρά τον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, συνεχίζουν να απαγορεύουν στη Cyta να μειώσει τα τέλη της σταθερής τηλεφωνίας προς όφελος των καταναλωτών.

Ο αγώνας εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται και θα πρέπει να φύγουν από την εξουσία οι υφιστάμενες πολιτικές, τις οποίες θέλουν να συνεχίσουν οι κ.κ. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης. Για να το επιτύχουμε, απαιτείται συστράτευση και εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Α. Μαυρογιάννη, ο οποίος ως κεντρώος πολιτικός πιστεύει στη μεικτή οικονομία και αναγνωρίζει το ρόλο και την προφορά των ημικρατικών και δημοσίων οργανισμών κοινής ωφελείας, όπως είναι η Cyta και η ΑΗΚ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.