Για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τις απαράδεκτες ενέργειες για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δε θέλησε ωστόσο να σχολιάσει τα όσα λέχθηκαν στην συνάντηση με τον Στανισλάβ  Οσάτσι. Αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο διεθνής παράγοντας από τη μια έχει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και από την άλλη οποιαδήποτε χώρα, στην εξίσωση, πάντα βάζει και τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Όπως είπε, δεν υπάρχουν στρατηγικοί φίλοι αλλά στρατηγικά συμφέροντα και αυτό ισχύει για όλους. Και κάλεσε κάποιους στην Κύπρο να σταματήσουν να έχουν ψευδαισθήσεις.

Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δε χρειάζονται σύνοδοι κορυφής και πενταμερείς για να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λύσης του κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και όπως καθορίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι ένα είναι το μοντέλο λύσης του κυπριακού σημειώνοντας ότι αν η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι άλλο πλαίσιο λύσης, ας το πει ξεκάθαρα ο κ. Τσαβούσογλου. Επίσης ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι τα δυο κράτη πάντα ήταν ο εθνικός στόχος της Τουρκίας.