`Ενα ασημένιο στεφάνι ελιάς έδωσε σήμερα ως δώρο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αποκαλώντας τον «επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας».

«Η ελιά ήταν και είναι το σύμβολο της ελπίδας και του μέλλοντος, της ευημερίας. Αλλά στεφανώνουμε και τους νικητές. Εμείς σου το δίνουμε γιατί θα είσαι ο νικητής για την Ελλάδα μας και ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας», είπε ο κ. Νεοφύτου δίδοντας το δώρο στον κ. Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν το πρωί στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος χειρίστηκε την οικονομική κρίση. “Καταφέρατε να εξυγιάνετε τα δημόσια οικονομικά χωρίς να αυξήσετε τους φόρους, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας επενδύσεις σε κλάδους όπου η Κύπρος είχε και έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα», ανέφερε.

Επεσήμανε πως “κάτι  αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και εμείς την επόμενη μέρα στην Ελλάδα”, σημειώνοντας πως «για μας το 2019 θα είναι ένα κρίσιμο έτος. Δεν είναι έτος μόνο ευρωεκλογών είναι και έτος εθνικών εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα το αργότερο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους».

«Και πιστεύω θα είναι μια ευκαιρία και για την πατρίδα μας, για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για μια τολμηρή φυγή στο μέλλον, για μια άλλη πολιτική που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και που θα επιτρέψει επιτέλους στην Ελλάδα να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Υπογράμμισε πως αξίζουν καλύτερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πως χρέος της ΝΔ είναι αυτό να το κάνει πράξη.

Από την πλευρά του, κ. Νεοφύτου ανέφερε πως στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη “βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας και το μέλλον του ελληνισμού γενικότερα».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως πολύ σύντομα τα ηνία της χώρας, της Ελλάδας, θα είναι στα χέρια του κ. Μητσοτάκη «για μια καλύτερη Ελλάδα μέσα σε μια καλύτερη Ευρώπη».

Είπε πως «στην Κύπρο περάσαμε δύσκολα όπως και εσείς στην Ελλάδα. Όμως είδαμε τις δυσκολίες ως ένα μεγάλο στοίχημα να διορθώσουμε τα λάθη μας, τις στρεβλώσεις και μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, να μειώσουμε τους φόρους αλλά και να δώσουμε κίνητρα στην επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε πως «αυτό ήταν το κλειδί που μας οδήγησε από τα πρόθυρα της οικονομικής χρεωκοπίας σήμερα η Κύπρος να τρέχει με τους ψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ καλές επιτυχίες στις επικείμενες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη είναι η ασφάλειά μας, είναι το μέλλον μας. «Δεν είναι τέλεια αλλά μέσα από τις δικές μας παρεμβάσεις και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ακόμη καλύτερη», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για τα καλά του λόγια και την εξαιρετικά θερμή υποδοχή. Αναφέρθηκε στη φιλία τους, σημειώνοντας πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία, «όπως αμοιβαία ισχυρή είναι οι δεσμοί, οι οποίοι συνδέουν τα δυο μας κόμματα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τη Νέα Δημοκρατία».

Παρατήρησε πως και τα δυο κόμματα έχουν ως συστατικό του ονόματός τους την έννοια της δημοκρατίας «η οποία σήμερα στην Ευρώπη δοκιμάζεται και αμφισβητείται συχνά από τις δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού».

«Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι ευρωπαϊκές εκλογές, που έχουμε μπροστά μας, είναι τόσο σημαντικές, και που το αρραγές μέτωπο το οποίο έχουμε κτίσει ως κόμματα που ανήκουμε στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, στο ΕΛΚ είναι τόσο σημαντικό. Και γιατί είναι σημαντικό το ΕΛΚ να είναι ισχυρά η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη στις ευρωεκλογές που έρχονται», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως βρίσκεται στην Κύπρο για να μεταφέρει για άλλη μια φορά «την αμέριστη υποστήριξή μας στον αγώνα τον οποίο θα δώσετε και εσείς ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω για άλλη μια φορά όχι μόνο τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δυο κομμάτων μας», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως βρίσκεται στο νησί και για να χαιρετίσει «την οικονομική επιτυχία της Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια και για να πάρουμε μαθήματα και διδάγματα για το πώς η Κύπρος χειρίστηκε μια βαθιά οικονομική κρίση, ενδεχομένως με λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κρίση που είχε η Ελλάδα.

Επεσήμανε πως το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος πέτυχε αυτό το οποίο δεν έχουμε πετύχει ακόμα στην Ελλάδα, δηλαδή να μπορέσει να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.

«Αυτός είναι ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να γίνεται στις πλάτες της μεσαίας τάξης και δεν μπορεί να γίνεται με κύριο όχημα την υπερφορολόγηση της παραγωγικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι κάτι το οποίο το αποδείξατε εσείς έμπρακτα, σημείωσε, προσθέτοντας πως «καταφέρατε να εξυγιάνετε τα δημόσια οικονομικά χωρίς να αυξήσετε τους φόρους, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας επενδύσεις σε κλάδους όπου η Κύπρος είχε και έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και εμείς την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, ανέφερε, σημειώνοντας πως «για μας το 2019 θα είναι ένα κρίσιμο έτος. Δεν είναι έτος μόνο ευρωεκλογών είναι και έτος εθνικών εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα το αργότερο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους».

«Και πιστεύω θα είναι μια ευκαιρία και για την πατρίδα μας, για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για μια τολμηρή φυγή στο μέλλον, για μια άλλη πολιτική που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και που θα επιτρέψει επιτέλους στην Ελλάδα να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε την αρωγή του ΔΗΣΥ”, σημειώνοντας, παράλληλα, πως πάνω από όλα αυτή “είναι μια προσπάθεια που αφορά την Ελλάδα, όπως η δικιά σας προσπάθεια δεν αφορούσε μόνο το κόμμα, αφορούσε ολόκληρη την Κύπρο».

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται ενότητα, δεν περισσεύει κανείς, θα αφήσουμε πίσω τους διχασμούς που μας κράτησαν καθηλωμένους στο χθες και θα φύγουμε με τόλμη μπροστά».

Ευχήθηκε με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού «να δοθεί η ευκαιρία στα δυο κόμματά μας ταυτόχρονα, την ίδια χρονική στιγμή – δεν έχει συμβεί πάρα πολλές φορές αυτό στο παρελθόν – να αναλάβουν τα ηνία των χωρών μας».

Πιστεύω ότι θα είναι για καλό – της Κύπρου ήδη το αποδεικνύετε έμπρακτα – αλλά θα είναι για καλό της Ελλάδας και για καλό των ελληνο-κυπριακών σχέσεων, κατέληξε.