Αβέρωφ στον Άστρα: Ανταποκρίνεται στην επιστολή Ηλιάδη για συνένωση Ομοσπονδιακών δυνάμεων

Απάντηση στην επιστολή-πρόσκληση του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία Μάριου Ηλιάδη, για συνένωση των δυνάμεων που είναι προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, ετοιμάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτό γνωστοποίησε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ «Χωρίς Όρια» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η απάντηση θα σταλεί σύντομα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην επιστολή να στέλνονται και μηνύματα για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος και ο ΔΗΣΥ σε περίπτωση που δεν περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Σημείωσε, ωστόσο ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές θα είναι δυο γύρων.

Την ίδια ώρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως εγείρονται ερωτηματικά για τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι δεν δικαιολογούνται αποκλίσεις μέχρι 8-10 μονάδες. Ανέφερε μάλιστα πως μετά τις εκλογές, ενδεχομένως να πρέπει να θεσπιστεί μια αρχή για τους δημοσκόπους.


Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ ουδέποτε διέγραψε οποιονδήποτε που φεύγει από το κόμμα και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, της Ελένης Θεοχάρους και του Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, έστειλε επιστολή-πρόσκληση σε κόμματα και υποψηφίους για συνένωση των δυνάμεων που παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού γύρω από μία ενωτική υποψηφιότητα, η οποία θα δεσμευτεί από τώρα στη συγκρότηση μίας Κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής και συλλογικής ευθύνης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο κτήριο της ΕΤΥΚ, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έχει στείλει την εν λόγω ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τον Πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τους συνυποψήφιους του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Σημείωσε ότι, την απέστειλε επίσης και προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στόχος της επιστολής, όπως ανέφερε, είναι να καλέσει τις δυνάμεις που παραμένουν πιστά προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αντιδράσουν ενωμένες, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να αναλάβει την εξουσία του τόπου το αντι-ομοσπονδιακό μέτωπο, ενώ κάνει λόγο για «παραμερισμό ακόμα και τώρα των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων μας».


Ο κ. Ηλιάδης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου παρουσίασε σειρά δράσεων που ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο «την ανατροπή του δυσοίωνου, εκλογικού αποτελέσματος, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις».

Είπε ότι όλοι όσοι πιστεύουν ότι η μόνη ασφαλής βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι μόνο μέσω μίας τέτοιας λύσης «μπορούμε να αποτρέψουμε τον ορατό κίνδυνο διχοτόμησης της πατρίδας μας, βαδίζουμε προς τις εκλογές διασπασμένοι και κατατεμαχισμένοι».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι μπροστά σε αυτά τα δεδομένα «έχουμε έστω και τώρα ιστορικό χρέος και ευθύνη να αντιδράσουμε ενωμένοι» και γι’ αυτό σε αυτό το πνεύμα έχει συντάξει και αποστείλει προς όλα τα κόμματα και υποψήφιους που κινούνται σε αυτό το τόξο μία ύστατη ανοικτή επιστολή-πρόσκληση.

Ερωτηθείς για το εάν αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί σε συνεργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η Κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το εθνικό πρόβλημα, το οποίο παρά το ότι δεν καταγράφεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις ως θέμα που απασχολεί την κοινωνία, για τον κ. Ηλιάδη είναι υπαρξιακό πρόβλημα. «Η Κύπρος κινδυνεύει και το γνωρίζουμε όλοι αυτό και δεν είναι εποχή για φιλοδοξίες του ενός και του άλλου», είπε.


Σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση που εξασφαλίσει την δέσμευση για υλοποίηση των προτάσεων και του οράματός του, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει νοουμένου ότι επιτυγχάνεται αυτού του είδους η συνεργασία που οδηγεί σε νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Μιλώντας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός με τη συγκρότηση της Αρχής κατά της διαφθοράς και γνωρίζοντας τους ανθρώπους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν αυτή την επιτροπή «έχω την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα ανταποκριθούν οπωσδήποτε στην ψηλή αποστολή που τους έχει ανατεθεί».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί και είπε ότι για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο, πρέπει οι άνθρωποι που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα κοινά να μην έχουν στόχο ούτε τον πλουτισμό ούτε την άσκηση της εξουσίας χάριν της εξουσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.