Αβέρτα επιστολές ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-309 επιστολές εκποίησης πρώτης κατοικίας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Οι τράπεζες στέλνουν αβέρτα επιστολές ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας πολλές από τις εκποιήσεις τις οποίες προετοιμάζουν οι τράπεζες αφορούν πρώτη κατοικία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι περισσότερες αιτήσεις για το «Εστία» θα απορριφθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατατίθενται ανά τρίμηνο από την Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή, από το 2ο εξάμηνο του 2016 μέχρι το 4ο εξάμηνο του 2018 στάλθηκαν επιστολές για συνολικά 7.768 ακίνητα, αξίας πέραν των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα 4.820 ακίνητα έφτασαν μέχρι τον πλειστηριασμό, ενώ 450 απ’ αυτά άλλαξαν χέρια αφού είτε πουλήθηκαν στον πλειστηριασμό είτε πουλήθηκαν απευθείας σε τρίτους.

Επίσης, από το πρώτο εξάμηνο του 2018 ξεκίνησαν και οι τράπεζες να αγοράζουν ακίνητα τα οποία δεν πουλιούνται στους πλειστηριασμούς. Μάλιστα το 2018 αγόρασαν 431 ακίνητα, αξίας 64,7 εκατ. ευρώ. Επίσης τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι τράπεζες πήραν ακίνητα αξίας πέραν των 1,8 δισ. ευρώ, ως αντάλλαγμα για οφειλές δανειοληπτών.

Αυξητική τάση στις επιστολές, αλλά και στις εκποιήσεις


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση είναι αυξητική, τόσο στον αριθμό των επιστολών όσο και στα ακίνητα τα οποία πουλιούνται μέσω των πλειστηριασμών. Ενδεικτικά το 2018 στάλθηκαν επιστολές για 4.038 ακίνητα, σε σύγκριση με 2.625 το προηγούμενο έτος.

Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 53,8%.

Επίσης, πουλήθηκαν σε διαδικασία πρώτου πλειστηριασμού 203 ακίνητα, σε σύγκριση με 121 το προηγούμενο έτος. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 67,8%.

Ακόμη, πουλήθηκαν σε διαδικασία δεύτερου πλειστηριασμού 44 ακίνητα, σε σύγκριση με 19 το προηγούμενο έτος (αύξηση 131,6%).


Επιπρόσθετα, το 2018 πουλήθηκαν απευθείας σε τρίτους, μετά την αποτυχία πώλησης στον πρώτο πλειστηριασμό, συνολικά 15 ακίνητα, σε σύγκριση με 6 το προηγούμενο έτος (αύξηση 150%).

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το 2018 περιλαμβάνουν τις εργασίες του Συνεργατισμού μόνο μέχρι τον Αύγουστο, αφού από τον Σεπτέμβριο και έπειτα οι επιστολές στέλνονται μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία δεν είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται στις τριμηνιαίες εκθέσεις τις οποίες καταθέτει η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή.

Με την προσθήκη και των περιπτώσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ, η αύξηση στις επιστολές και στις εκποιήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι εκποιήσεις αφορούν όλους τους τύπους ακινήτων, από πρώτη κατοικία μέχρι εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχεία, οικόπεδα, χωράφια κτλ.

Σβήνουν μήνα με μήνα οι αναδιαρθρώσεις


Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν ότι μήνα με μήνα σβήνουν οι αναδιαρθρώσεις.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαβάθμιση εμπιστευτική, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 το σωρευτικό ύψος των συνολικών αναδιαρθρώσεων δανείων ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 5,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται μάλιστα στα δάνεια τακτής λήξης τα οποία αφορούν την εγχώρια οικονομία, ότι το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων μειώθηκε στο 21,1%, σε σύγκριση με 23% το προηγούμενο τρίμηνο.

309 επιστολές εκποίησης πρώτης κατοικίας


Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι εκποιήσεις αφορούν και περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα υπήρξε περίπτωση πώλησης πρώτης κατοικίας για 135 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι τράπεζες έστειλαν επιστολές για 309 περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Μάλιστα οι 208 στάλθηκαν μετά την εξαγγελία του σχεδίου Εστία, η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Επίσης, 100 περιπτώσεις πρώτης κατοικίας έφτασαν μέχρι και τον πλειστηριασμό. Ακόμη, από τα μέσα του 2018 οι τράπεζες άρχισαν να αγοράζουν οι ίδιες ακίνητα τα οποία αποτελούν πρώτη κατοικία και τα οποία μένουν απούλητα στους πλειστηριασμούς.

Το τρίτο τρίμηνο αγόρασαν δύο ακίνητα τα οποία αποτελούσαν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη συνολικής αξίας 986 χιλ. ευρώ (μέσος όρος 493 χιλ. ευρώ), ενώ το τέταρτο τρίμηνο αγόρασαν τρία αντίστοιχα ακίνητα συνολικής αξίας 1,8 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 610,3 χιλ. ευρώ).


Η τάση είναι αυξητική, τόσο στον αριθμό των επιστολών όσο και στις περιπτώσεις οι οποίες οδηγούνται σε εκποίηση. Ενδεικτικά το 2018 στάλθηκαν 165 επιστολές, σε σύγκριση με 119 το προηγούμενο έτος. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 38,7%.

Επίσης, το 2018 τέθηκαν σε διαδικασία πρώτου πλειστηριασμού 75 ακίνητα, τα οποία αποτελούν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, σε σύγκριση με 44 το προηγούμενο έτος. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 70,5%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.