Αβεβαιότητα στον Τουρισμό: Σε αχαρτογράφητα νερά η επόμενη εξαμηνία

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι, παρά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) ότι αυτή η χρονιά θα είναι ελαφρώς καλύτερη από την περσινή.

Όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων από τον ΣΤΕΚ, η Κύπρος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τις κύριες αγορές της με λίγο πιο αυξημένη τουριστική κίνηση από την Ρωσία.

Η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ Δήμητρα Καραντώκη, ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο και είναι ο τελευταίος που θα ανακάμψει. Για την Κύπρο, πρόσθεσε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού το ΑΕΠ της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

«Φέτος είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι κύριες αγορές μας Ρωσία, Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία δεν δείχνουν ακόμα -με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία απ΄ όπου υπάρχουν κρατήσεις και υπάρχει κάποιος αριθμός που έρχεται – τι θα γίνει για φέτος το καλοκαίρι», ανέφερε.

Όσον αφορά τη Ρωσία είπε ότι ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας είναι η Biblio η οποία άρχισε από τώρα να έρχεται στην Κύπρο με μικρούς αριθμούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει με αριθμούς μικρότερους απ’ ότι  στο παρελθόν. Συμπλήρωσε ότι με τουριστικούς πράκτορες όπως η Biblio, δεν υπάρχουν πλέον επιβεβαιωμένες κρατήσεις, αφού μπορούν να ακυρώσουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κανένα κόστος. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές που είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί, αφού αυτοί που θέλουν να εργάζονται θέλουν να έχουν κέρδος.

Όσον αφορά την Βρετανία είπε ότι η χώρα έχει την Κύπρο στη λίστα “amber” (πορτοκαλί), απαγορεύοντας ουσιαστικά τα ταξίδια, όπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.  Από την Βρετανία, πρόσθεσε, δεν αναμένεται τίποτα πριν από το τέλος Ιουνίου και αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, όσο και από την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι από το Ισραήλ υπάρχει κάποια πολύ μικρή τουριστική κίνηση, ωστόσο όχι εκείνη που αναμενόταν, κάτι που δυσχεραίνεται από τις εχθροπραξίες που επικρατούν στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Σε σχέση με τη Γερμανία, ανέφερε ότι παρόλο που προγραμματίζονται πτήσεις, στη συνέχεια ακυρώνονται πτήσεις.

«Άρα για την επόμενη εξαμηνία είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», πρόσθεσε. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί διεθνώς θα υπάρξει ένας αριθμός που θα ταξιδέψει αλλά θα είναι μικρός.

Την ίδια ώρα η κ.. Καραντώκη τόνισε τη σημασία που έχει η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, και κάλεσε τους Κύπριους να αντιληφθούν ότι τα μέτρα δεν είναι θέμα επέμβασης στην προσωπική ζωή, αλλά είναι θέμα επιβίωσης μας και επιβίωσης του τόπου. Έφερε παράλληλα το παράδειγμα της Πορτογαλίας η οποία άνοιξε για τον τουρισμό, με αυστηρά μέτρα.

Η Αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ σημείωσε ότι ο τουρισμός στην Κύπρο είναι μια αλυσίδα με εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, πάρκα αναψυχής, προμηθευτές ξενοδοχείων και εστιατορίων. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, ανέφερε έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε, ότι δεν γνωρίζουν ακόμα πως όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα επηρεάσουν το ΑΕΠ της χώρας. Πρόσθεσε ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης για αυτές τις επιχειρήσεις, ισχύουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζουν για πόσο καιρό η Κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίζει αυτή την επιδότηση, ώστε να μην δημιουργηθεί ανεργία. Σημείωσε ότι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εργάζονται περίπου 30.000 άτομα τα οποία συντηρούνται αυτή τη στιγμή από τα σχέδια. Είπε επίσης ότι ο ΣΤΕΚ ζήτησε τα σχέδια αυτά να συνεχίσουν μέχρι το τέλος του 2021 και ανέφερε ότι ο τουρισμός δεν πρόκειται να επανέλθει πριν από το 2022, ενώ δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019 θα πριν από το 2024.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει περίπτωση τα πράγματα στον τουρισμό να είναι χειρότερα από πέρυσι, η κ. Καραντώκη εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα είναι χειρότερα, ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να προωθηθεί η ιδέα του εμβολιασμού, αφού όπως είπε υπάρχει πολύς κόσμος που αρνείται να εμβολιαστεί. Αν η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου βελτιωθεί και μπει στην πράσινη κατηγορία, συμπλήρωσε τότε θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

«Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να εμβολιαστούμε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι θεωρεί ότι ανακοινώνει σωστά μέτρα η Κυβέρνηση αλλά δεν μπορεί να τα εφαρμόσει.

Παράλληλα ανέφερε ότι στην Κύπρο κάνουμε πάρα πολλά τεστ, κάτι που από τη μια είναι καλό γιατί ξέρουμε πόσα κρούσματα υπάρχουν, ωστόσο από την άλλη δίνει την εντύπωση στο εξωτερικό ότι είμαστε γεμάτοι κορωνοϊό κάτι που δεν ισχύει.

Ο γραμματέας του ΣΤΕΚ Σωκράτης Σολομίδης σημείωσε ότι η μεγάλη διαφορά φέτος σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι πέρυσι ήταν στην ουσία κλειστά τα αεροδρόμιά μας, ενώ φέτος είμαστε ανοιχτοί με κάποια μέτρα, ωστόσο έχουμε εμείς το πρόβλημα γιατί η επιδημιολογική μας εικόνα δεν είναι αυτή που έπρεπε.

Ο σύμβουλος του ΣΤΕΚ Άγγελος Λοΐζου, σημείωσε παράλληλα την ανάγκη της υιοθέτησης ενός μοντέλου για τον τουρισμό που θα εμπλουτίσει τις εμπειρίες για κάθε επισκέπτη, ώστε συγκρινόμενη με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς να δημιουργείται ένα καινούριο brand για τη χώρα. Η πανδημία, πρόσθεσε, ανάγκασε την Κύπρο να σκεφτεί κάτι τέτοιο ως τον μόνο τρόπο για να διαφοροποιηθεί από άλλους προορισμούς και να τον αξιοποιήσει και στο μέλλον σε περίπτωση που υπάρξουν άλλα προβλήματα με τον τουρισμό. Πρόσθεσε ότι αλλάζουν οι τάσεις και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές, με τη στροφή για παράδειγμα προς του μεμονωμένους τουρίστες.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη είπε ότι ο τουρισμός επηρεάζεται και εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες, όλες προσαρμόζονται, όλα επανασχεδιάζονται και σε αυτό το σκηνικό πρέπει να πορευτεί η Κύπρος, με τη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό να είναι μονόδρομος. Τώρα συνέχισε είναι η ευκαιρία μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα και τον νέο τουρίστα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.