Αύριο η «Ώρα της Γης», εκδηλώσεις σε προεδρικό και Πάφο

Για μια ώρα θα σβήσει η Κύπρος τα φώτα το βράδυ του Σαββάτου, στέλνοντας μαζί με κυβερνήσεις, πόλεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις, ανά το παγκόσμιο, το δικό της μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρει πως η παγκόσμια δράση «Ώρα της Γης» προσδοκά να κινητοποιήσει, το Σάββατο 25 Μαρτίου, στις 20.30, εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής (που ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2007 από το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση – WWF) είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει μεγάλο κόστος για τον πλανήτη, και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δράσουν για το κλίμα.

Η ομάδα για την «Ώρα της Γης Κύπρου» έχει καθορίσει ως εθνικό στόχο τη μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας, συνεχίζοντας έτσι την εκστρατεία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο. `Οπως αναφέρεται, μέσα από καθορισμένες δράσεις αναδεικνύεται η σημασία της επαναχρησιμοποιημένης τσάντας και η αποφυγή χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Όπως σημειώνεται, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στην 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω των δύο βαθμών» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.

Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η «Ώρα της Γης» επιτρέπει στην κάθε χώρα, οργανωμένο σύνολο ή πολίτη –μέσα από διαδραστικές εκστρατείες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– να συμμετέχει στην προσπάθεια για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Στα πλαίσια της «Ώρας της Γης» εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 178 χώρες (μεταξύ αυτών και η Κύπρος) θα ενωθούν για τον εορτασμό του πλανήτη κλείνοντας τα φώτα για μια ώρα – την «Ώρα της Γης».

Με αυτόν τον μηχανισμό, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, κυβερνήσεις, πόλεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις γίνονται ο καταλύτης για σημαντικότατες ή και μικρότερες αλλαγές προς όφελος του πλανήτη.

Στην Κύπρο η εμβληματική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης της φετινής εκστρατείας που συνοψίζει το μήνυμα « Αλλάζουμε την Κλιματική Αλλαγή».

Εξάλλου, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ιωάννας Παναγιώτου, πραγματοποιείται και στην Πάφο – την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευτρώπης – εκδήλωση έξω από το Δημοτικό Μέγαρο, από την ομάδα για την «Ώρα της Γης Κύπρου» (Νεολαία Οικολόγων) σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου.

Συμμετοχή στη δράση για την«Ώρα της Γης» έχουν δηλώσει αρκετοί δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις και φορείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.