Αξιοκρατία υπόσχονται τώρα μέσω της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας

Για κλίμα συναίνεσης στην Επιτροπή Οικονομικών έκανε λόγο ο Υπ. Οικονομικών

 

Για τρία νομοσχέδια που αφορούν τις προαγωγές στη Δημόσια Υπηρεσία καλείται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου η Βουλή. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου χθες στην Επιτροπή Οικονομικών.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τη δημιουργία νέας κατηγορίας θέσεων «Διατμηματικής Προαγωγής», που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας στην κλίμακα Α13 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων. Τις θέσεις αυτές θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη Δημόσια Υπηρεσία, νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα και πείρα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΕΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και της αποτελεσματικής εφαρμογής των βασικών αρχών αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν την εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και βαρύτητα, δομημένες προφορικές συνεντεύξεις, διασύνδεση συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης με το σύστημα προαγωγών με καθορισμένη βαρύτητα και κατάργηση της αρχαιότητας ως κυριότερο κριτήριο για προαγωγή. Περιλαμβάνονται επίσης πρόνοιες για δημιουργία εξεταστικών κέντρων για την αξιολόγηση των υποψηφίων, τόσο για θέσεις διατμηματικής προαγωγής, προαγωγής και πρώτου διορισμού, περιλαμβανομένων των θέσεων προϊσταμένων τμημάτων.

Το τρίτο νομοθέτημα αφορά την εισαγωγή κανονισμών του νέου συστήματος αξιολόγησης και απόδοσης δημοσίων υπαλλήλων.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε την ελπίδα έξι χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση αυτή η Οδύσσεια να φτάσει στο τέλος της με την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλής. Ανέφερε ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό πυλώνα στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας που αφορά τις προαγωγές, τις προσλήψεις, το σύστημα αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), Γιώργος Παπαγεωργίου, ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής οπλίζει την Επιτροπή με σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλείστες  προηγμένες χώρες, προάγοντας την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την εμπειρία. Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα από τις διατμηματικές προαγωγές. Όπως είπε, δημιουργείται πρόβλημα αν ελέγχουν μια υπηρεσία για την οποία υποβάλλουν αίτηση και πρέπει να απομακρύνονται από την ελεγκτική θέση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

 

ΑΚΕΛ: «Αυτό που κατατέθηκε δεν είναι μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας»

«Αυτά τα νομοσχέδια δεν αποτελούν μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας», δήλωσε ο εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης, παραπέμποντας στην παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι αυτά αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι που έχει σχέση με τις προαγωγές και τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

«Για μας η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της διοίκησης, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η Δημόσια Υπηρεσία να φτάσει εγγύτερα στον πολίτη μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, ούτως ώστε η Δημόσια Υπηρεσία να καταστεί υπηρέτης του πολίτη. Είναι η κατάργηση των δημοσίων υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων», δήλωσε ο Χρ. Χριστοφίδης. Παρατήρησε ότι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών υπάρχει μία πρόταση που καλύπτει ένα πολύ πολύ μικρό κομμάτι της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό στη Δημόσια Υπηρεσία.

Το δεύτερο, για το οποίο υπήρξε παραδοχή, αφορούσε τη γάγγραινα του ρουσφετιού. Όπως καταγράφουν και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχει μετακαλέσει η κυβέρνηση στην έκθεσή τους, το ρουσφέτι είναι κάτι το οποίο μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη Δημόσια Υπηρεσία. Για το θέμα ο Χρ. Χριστοφίδης παρέπεμψε απλά στους τέσσερις συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας που μετατράπηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους σε μία νύχτα!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.