Αξιολόγηση, κλιματιστικά και θέματα βίας απασχολούν μαθητές και μαθήτριες

Με ανάμεικτα συναισθήματα επέστρεψαν πίσω στις σχολικές τάξεις οι μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ αύριο χτυπά το πρώτο σχολικό κουδούνι και για τους μαθητές της Δημοτικής.

Διαβάστε επίσης:

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ο τρόπος αξιολόγησης, η τοποθέτηση κλιματιστικών και γενικότερα οι σχολικές υποδομές, καθώς και το βάρος των απογευματινών φροντιστηρίων, είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων. Συνομιλώντας κανείς μαζί τους, διαπιστώνει ότι οι αγωνίες αλλά και το άγχος που νιώθουν τα παιδιά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε για την ηλικία τους.

Λυπηρή διαπίστωση είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα όπως λειτουργεί δεν αφήνει τα παιδιά να ζουν ως παιδιά.

Αγωνία για το μέλλον

Ιδιαίτερα οι μαθητές/τριες Λυκείου έχουν αγωνία για το μέλλον τους, για το αν θα πετύχουν μια θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο, ενώ, όπως ομολογούν, το πρόγραμμά τους είναι γεμάτο φροντιστήρια.

«Τα φροντιστήρια ξεκίνησαν ήδη την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να προλάβουμε την ύλη. Εγώ παρακολουθώ πέντε μαθήματα: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Αγγλικά», αναφέρει η Άννα, 16 ετών. Ερωτηθείσα εάν χρειάζεται τα φροντιστήρια, σημειώνει ότι είναι θέμα προετοιμασίας, όχι για το σχολείο, αλλά για να βάλει τις βάσεις για την επόμενη σχολική χρονιά που θα είναι τελειόφοιτη και θα παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εισαγωγικές Εξετάσεις.

Στην ερώτηση τι περιμένει από τη φετινή χρονιά, σημείωσε ότι θα ήθελε να ήταν πιο χαλαρό το πρόγραμμα, με λιγότερα μαθήματα και όγκο ύλης.

Ο χρόνος δεν φτάνει για την ύλη

Από την άλλη, ο Αντρέας, επίσης 16 ετών, έχει διαφορετική άποψη. «Με ρωτούν οι γονείς μου εάν θέλω να πάω κάποια μαθήματα για ενίσχυση. Δεν θέλω όμως, γιατί μέχρι σήμερα διαβάζω με πρόγραμμα, οι βαθμοί μου είναι πολύ καλοί, άρα δεν χρειάζεται να μπω σε αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς και ο Αντρέας εάν πιστεύει ότι για το επόμενο έτος θα είναι έτοιμος, σημειώνει: «Αν δω ότι σε κάποιο μάθημα χρειάζομαι ενίσχυση, τότε θα το ζητήσω. Δεν είναι όμως σωστό ένα παιδί να σπαταλά τόσες ώρες στο σχολείο και άλλες τόσες στα φροντιστήρια. Οι καθηγητές μας μέσα στις τάξεις προσπαθούν, όμως κάποιες φορές ο χρόνος δεν φτάνει για να παραδώσουν όλη την ύλη. Θα πρέπει και το υπουργείο να δει αυτά τα πράγματα και ίσως να αφαιρέσει ύλη».

Όσον αφορά τη νέα χρονιά, αναμένει να δει αν θα κυλήσει ομαλά, αν και ο ίδιος προτιμούσε, όπως μας είπε, το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων. «Η ύλη μοιραζόταν, ενώ τώρα με μια τελική εξέταση ο όγκος θα είναι μεγαλύτερος προς το τέλος της χρονιάς», σημειώνει.

Αντίθετη άποψη για τις εξετάσεις των τετραμήνων έχει ο Κυριάκος, 14 ετών, ο οποίος σημειώνει ότι είναι καλύτερα τώρα, γιατί θα μειωθεί το άγχος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές που «έτρεχαν» να προλάβουν την ύλη.

Μαθήματα ειρήνης

Ερωτηθείς ο Κυριάκος για το τι περιμένει από τη σχολική χρονιά, απάντησε: «Περιμένω να μας κάνουν μαθήματα ειρήνης για να καταλάβουν οι περισσότεροι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, αλλά με το διάλογο».

Σημειώνει ακόμα ότι «από τους υπεύθυνους περιμένω να μας βάλουν κλιματισμό, διότι το καλοκαίρι της Κύπρου δεν υποφέρεται. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού για έξι σχεδόν μήνες και στις πλείστες σχολικές αίθουσες υπάρχουν ανεμιστήρες, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί».

ΠΣΕΜ: Κομμάτι της κοινωνίας τα σχολεία

Η ΠΣΕΜ, η Οργάνωση των μαθητών, είχε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στην οποία έθεσε μια σειρά από θέματα, όπως ο έλεγχος και η σωστή εφαρμογή του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών, καθώς και η ανάγκη να ενημερωθεί η μαθητική κοινότητα και οι γονείς για το τι προνοεί, αλλά και τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις υποδομές των σχολείων.

Η ΠΣΕΜ στάθηκε ιδιαίτερα στα περιστατικά μίσους και βίας. «Αντιλαμβανόμαστε τα σχολεία ως κομμάτι της κοινωνίας και δεν θα μπορούσαμε να μην εκφράσουμε τις ανησυχίες μας ότι εντός των σχολείων ίσως βρεθεί εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί το μίσος που είδαμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας το τελευταίο διάστημα. Η υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι συμμερίζεται της ανησυχίες μας και ότι θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε ανάλογα περιστατικά. Παράλληλα, εισάγονται στα σχολεία αντιρατσιστικά προγράμματα για ενίσχυση της Παιδείας, αίτημα της ΠΣΕΜ που αγνοήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν», αναφέρει η μαθητική οργάνωση.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy