Αξίζει να το δείτε: Ιδού η ορθή χρήση των τριών λωρίδων κυκλοφορίας στο highway

Η μη σωστή χρήση του αυτοκινητόδρομου και ειδικότερα στο τμήμα με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης τροχαίας σύγκρουσης. Χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή και ασφαλή οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο δίνονται στο βιντεοκλίπ πιο κάτω.

Όλα ανεξαιρέτως τα μηχανοκίνητα οχήματα, πρέπει να κινούνται στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητόδρομου. Κατά κανόνα απαγορεύεται να κινείστε στη δεξιά ή στη δεξιότερη τρίτη λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, έστω και αν κινείστε με την ανώτατη επιτρεπόμενη ταχύτητα, δηλαδή μέχρι τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη και τρίτη δεξιά λωρίδα μόνο για να προσπεράσετε άλλο όχημα. Μόλις ολοκληρώσετε το προσπέρασμά σας, επανέρχεσθε στην κανονική σας λωρίδα.

Επιτρέπεται επίσης η χρήση της δεύτερης και τρίτης δεξιά λωρίδας για διευκόλυνση και παραχώρηση προτεραιότητας σε άλλο μηχανοκίνητο όχημα που εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο, ή και όταν για οποιοδήποτε λόγο η αριστερή λωρίδα δεν είναι ελεύθερη. Η οδήγηση στις δύο δεξιά λωρίδες επιτρέπεται τότε, για τόσο χρόνο και απόσταση όσο χρειάζεται για επάνοδο στην αριστερή λωρίδα.

Λεωφορεία, φορτηγά βαρέως τύπου και οχήματα που σύρουν ρυμουλκούμενα απαγορεύεται να κινούνται στη δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου.

Η λωρίδα ασφαλείας οριοθετείται με ειδική διαγράμμιση – συνεχή γραμμή – και δεν επιτρέπεται να κινηθείτε σε αυτήν, παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τότε μπορείτε να σταθμεύσετε σε αυτήν.

Το προσπέρασμα από την αριστερή λωρίδα του δρόμου απαγορεύεται.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.