Αύριο η σύσκεψη για την ποσόστωση στο χαλλούμιΣύσκεψη για το θέμα της ποσόστωσης γάλακτος στο χαλλούμι, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 8 το πρωί στο Υπουργείου Γεωργίας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, η οποία αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5 Φεβρουαρίου, θα συμμετέχουν οι ομάδες παραγωγών.

Συγκεκριμένα, τυροκόμοι και αιγοπροβατοτρόφοι, θα κληθούν να επαναβεβαιώσουν την τήρηση όσων συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό, ύστερα από διαφωνίες μεταξύ των δύο επαγγελματικών ομάδων που είδαν το φως της δημοσιότητας ως προς το ποσοστό του αιγινού γάλακτος που θα περιλαμβάνεται στο χαλλούμι.

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος του χαλλουμιού που είναι κατατεθειμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατοχύρωση ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), προνοεί ότι το χαλλούμι περιλαμβάνει αιγινό ή πρόβειο γάλα ή πρόσμιξη αυτών που πρέπει να υπερβαίνει το 50%.  Ωστόσο, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κύπρο, εκδόθηκε διάταγμα από το 2014, με βάση το οποίο προνοείται μεταβατική περίοδος κατά την οποία η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος ορίζεται στο 20% και θα αυξάνεται προοδευτικά μέχρι την κάλυψη του 50% που προβλέπει το πρότυπο.