Αύριο Παρασκευή τα εγκαίνια του υπαίθριου σινεμά στη νεκρή ζώνη Δερύνειας

Αύριο Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 θα τελεστούν τα εγκαίνια του πολυαναμενόμενου υπαίθριου κινηματογράφου που έχει δημιουργηθεί μέσα στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δερύνειας. 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8.30 το βράδυ στο τέρμα της οδού Δημητράκη Χριστοδούλου και τελούνται μέσα από συνεργασία του Δήμου Δερύνειας, της ιταλικής Πρεσβείας και του Famagusta Avenue Garage. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα προβληθεί η ταινία της Rosa Barba “Inside the Outset: Evoking a Space of Passage” («Μέσα στην αρχή: Δημιουργώντας ένα χώρο περάσματος»), που είναι ακριβώς η λογική που διέπει το όλο εγχείρημα: Η σύνδεση των δύο κοινοτήτων μέσα από ταυτόχρονες προβολές και όχι μόνο.

Το έργο, το οποίο αποτελείται από γλυπτές αμφιθεατρικές κερκίδες με εκσκαφή στη γη και οθόνη προβολών, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Evoking an Architecture of Passage”, δηλαδή «Προκαλώντας μια αρχιτεκτονική του περάσματος». Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το υπαίθριο σινεμά και την ταινία που θα προβληθεί το βράδυ των εγκαινίων, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο ελληνιστικό ναυάγιο στο Μαζωτό και πάνω από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου.

Όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, η συγκεκριμένη ιδέα ξεκίνησε από την καλλιτέχνιδα Rosa Barba με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, ώστε οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές. Όπως έχει δηλώσει η κα Barba, είναι μια εικόνα που θα αντιπαραβάλλεται στις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας, προσφέροντας ένα χώρο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και όλων των κοινοτήτων του νησιού.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.