Αυστηρή προειδοποίηση Βουλής για κατάθεση προϋπολογισμών Ημικρατικών μετά την έγκριση του δωδεκατημορίου Φεβρουαρίου

Με αυστηρό μήνυμα για την ανάγκη έγκαιρης υποβολής των προϋπολογισμών τους για το 2022, η Βουλή ενέκρινε τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην ομόφωνη απόφασή της Ολομέλειας για την έγκριση του δωδεκατημορίου Φεβρουαρίου σημειώνεται ότι δεν έγινε κατορθωτή η κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή η μελέτη και έγκριση των προϋπολογισμών αυτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο είναι αναγκαία η συνέχιση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα πιο πάνω νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου.

Για τους λόγους αυτούς η Βουλή παρέχει την εξουσιοδότησή της για τη διενέργεια δαπάνης για τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2022 ποσού που δεν υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του έτους 2021 κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η εξουσιοδότηση αυτή δίνεται με τον όρο ότι δε θα διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς και ότι δε θα πληρωθεί καμιά νέα θέση μέχρι την τελική έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2022.

Αυστηρό μήνυμα Προέδρου Βουλής και Βουλευτών
————————————————————————-

Αυστηρό μήνυμα έστειλαν προς κάθε υπεύθυνο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου όσο και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και άλλοι Βουλευτές.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο ότι εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών μεταξύ των οποίων της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων, του ΡΙΚ, του Ταμείου Δημοσίων Δαπανών, του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του Οργανισμού Νεολαίας, του ΟΑΥ, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και της ΡΑΕΚ.

Είπε ότι πρόκειται για την τελευταία έκκληση που γίνεται από το Σώμα και ότι η Βουλή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα και ευθύνη να καλεί για την κατάθεση των προϋπολογισμών. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι φέρουν την ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση, ωστόσο δεν πρόκειται να στερηθεί το δικαίωμα της Βουλή να ασκήσει αποτελεσματικά το ρόλο της και προειδοποίησε ότι είμαστε ενώπιον του να μείνουν κάποιοι άνθρωποι απλήρωτοι.

Η κ. Ερωτορκίτου σημείωσε ότι κατά τη σημερινή κατάθεση στην Ολομέλεια έχει κατατεθεί μόνο ένας προϋπολογισμός ημικρατικού οργανισμού, ενώ εκκρεμούν 18 προϋπολογισμοί. Σημείωσε ότι με την ψήφιση του δωδεκατημορίου για τον Φεβρουάριο τελειώνει η οποιαδήποτε συνταγματική δυνατότητα της Βουλής για χρηματοδότηση αυτών των οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι απηύθυναν επιστολή στον ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι περιφρόνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είπε επίσης ότι δεν μπορούν να εξεταστούν σε τέσσερις συνεδρίες προϋπολογισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει που υπάρχει ευθύνη, σημείωσε ότι κάποιοι θέτουν σε πολύ αμφίβολο κλίμα τη λειτουργία των προϋπολογισμών. Παράλληλα είπε ότι δεν πρόκειται η Επιτροπή Οικονομικών να μην βάλει σε προτεραιότητα αυτά που πρέπει να εκτελέσει επειδή δεν υπάρχουν έγκαιρα κατατεθειμένοι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι κάποια στιγμή η Βουλή θα πρέπει να τραβήξει κόκκινες γραμμές, να αναλάβουν αυτοί που πρέπει την ευθύνη και ότι το Σώμα είναι το τελευταίο που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδη εισηγήθηκε το θέμα να συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών και ίσως να ακολουθηθεί η πρακτική του “name and shame” αφού διαπιστωθεί αν για την καθυστέρηση ευθύνονται τα συμβούλια των οργανισμών ή το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς πρόσθεσε ότι αντίστοιχα μπορεί και οι λειτουργοί του Υπουργείο Οικονομικών να βρέθηκαν στην ανάγκη να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους και να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης  είπε ότι την τελική ευθύνη έχει ο αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει το αντίστοιχο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι το Σώμα θα πρέπει να λάβει επιτέλους αποφάσεις για κάτι που γίνεται διαχρονικά. Πρόσθεσε πως φαίνεται ότι αυτοί που διοικούν τους οργανισμούς νιώθουν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.