Αυστηρό μήνυμα από τις συντεχνίες για την ποινικοποίηση των απεργιών

Προειδοποίηση και για τις μονομερείς προσεγγίσεις του Δ.Σ. της ΑΗΚ

Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις για το θέμα της ρύθμισης των απεργιών, αλλά και προειδοποίηση ότι οι μονομερείς προσεγγίσεις του ΔΣ της ΑΗΚ οδηγούν σε εργατική αναταραχή έστειλαν χθες οι συντεχνίες σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της εργατικής αναταραχής η οποία προκλήθηκε στην ΑΗΚ μετά την ενέργεια του Δ.Σ. της Αρχής να διακόψει τον διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης απορρίπτοντας το σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες προειδοποίησαν με τη λήψη μέτρων, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την εργατική αναταραχή επαναφέροντας το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών. Ενόψει της έκρυθμης κατάστασης η οποία δημιουργήθηκε οι ηγέτες των συντεχνιών (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ) μετέβησαν χθες στο Προεδρικό και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Χάρη Γεωργιάδη και Ζέτας Αιμιλιανίδου αντίστοιχα.

Οι ηγέτες των συντεχνιών έστειλαν δύο μηνύματα με αποδέκτες την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις: Πρώτον, ότι το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες έχει ρυθμιστεί με τη συμφωνία του 2004 και είναι μέρος του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και δεύτερον ότι οι μονομερείς προσεγγίσεις της Διοίκησης και της Διεύθυνσης της ΑΗΚ επί των εργασιακών θεμάτων κινούνται εκτός των εργασιακών θεσμίων και οδηγούν σε εργατική αναταραχή.

Πρωτοβουλίες για επαναφορά της εργατικής ειρήνης Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών και από τις δύο πλευρές, με σκοπό την εκτόνωση της κατάστασης στην ΑΗΚ και την επαναφορά της εργατικής ειρήνης. Μάλιστα οι ηγέτες των συντεχνιών υπέδειξαν με αυστηρό ύφος ότι το Δ.Σ. και η Διεύθυνση της ΑΗΚ οφείλουν να ενεργούν εντός των εργασιακών θεσμίων.

Επίσης ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, υπενθύμισε ότι για το θέμα των ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους οργανισμούς στους οποίους οι εργοδοτικές εισφορές είναι υψηλότερες από την εισφορά για το ΓεΣΥ έχει γίνει συμφωνία στο Προεδρικό ότι θα γίνεται διάλογος στη βάση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, κάτι το οποίο δεν έγινε στην ΑΗΚ.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ο ΠτΔ διαβεβαίωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης ενόσω υλοποιούνται πιστά οι πρόνοιες αυτής της συμφωνίας του 2004 και ακολουθούνται από όλες τις πλευρές οι σχετικές διαδικασίες». Απέφυγε ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις μονομερείς αποφάσεις του Δ.Σ. της ΑΗΚ, ενώ χαρακτήρισε ως «απειλές» τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργιακά μέτρα.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα 3 Ιουνίου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ θα προχωρήσουν στην ανασκόπηση της κατάστασης και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Επίσης τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι οποίες αναμένεται να επαναφέρουν το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.