Αυστηρό μήνυμα ΥπΕξ Ελλάδος προς Τουρκία για ΑΟΖ – Τα είπαν τηλεφωνικώς Πενς-Μητσοτάκης

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο νέος υπουργός Νίκος Δένδιας.

Τονίζει ότι η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.
Επίσης, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς είχε ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα είχε πλούσια ατζέντα. Οι δύο άνδρες εστίασαν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, ενώ η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα εξαιτίας της επικείμενης απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Μητσοτάκης και Πενς επιβεβαίωσαν βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.