Αυστηρότερα μέτρα ενώπιον του Υπουργικού – Στο τραπέζι η επέκταση του SafePass και ο εμβολιασμός εφήβων

Την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο των μέτρων τονίζουν οι επιστήμονες

Περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση του κορoνοϊού από 1η Αυγούστου εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο την εξεύρεση λύσης για ανατροπή της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με τον τερματισμό των δωρεάν rapid tests από 1η Αυγούστου, η κυβέρνηση μελετά και το σενάριο της επέκτασης του SafePass, το οποίο πλέον θα γίνει υποχρεωτικό σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό υποστατικών.

Ο Υπουργός Υγείας θα θέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα, με το οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση του SafePass σε περισσότερους χώρους και συγκεκριμένα σε χώρους με λιγότερο κόσμο, όπως πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το σενάριο που προκρίνεται είναι η επίδειξη του SafePass και σε χώρους όπου βρίσκεται μονοψήφιος αριθμός ατόμων και ως εκ τούτου αναμένεται ότι στο νέο διάταγμα που θα εκδοθεί από 1η Αυγούστου θα συμπεριληφθούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον διάταγμα, που λήγει αύριο, απαιτείται η προσκόμιση SafePass σε χώρους όπου βρίσκονται πέραν των είκοσι ατόμων. Δεν αποκλείεται να γίνουν και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το SafePass για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για αυστηροποίηση των ελέγχων, καθώς είναι κοινό μυστικό το φαινόμενο επίδειξης αποδεικτικών άλλων προσώπων ή ακόμα και πλαστών.

Στο μεταξύ, σήμερα τίθεται επί τάπητος και το θέμα της έγκρισης εμβολιασμών παιδιών άνω των 12 ετών. Η Παιδιατρική Εταιρεία συνεδρίασε σχετικά χθες, ενώ είχε σύσκεψη και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αν και μερίδα μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και τις Παιδιατρικής Εταιρείας εκφράζουν επιφυλάξεις, εντούτοις η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την έγκριση εμβολιασμών παιδιών άνω των 12.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επιστήμονες έχουν ένσταση στον εμβολιασμό παιδιών 12-14 ετών, ενώ ομόφωνα προκρίνεται ο εμβολιασμός από 15 ετών και άνω, που έχει και μεγαλύτερη κινητικότητα. Δεν πρέπει να αποκλείεται η έγκριση να δοθεί σταδιακά με αρχή τα παιδιά 15 ετών και άνω.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να μεταφέρει ενώπιον του Υπουργικού εισήγηση όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία να προβαίνουν στη διενέργεια PCR τεστ κάθε 48 ώρες.

Η εισήγηση προκύπτει εξαιτίας της αυξημένης διασποράς του ιού σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες μέρες, κάτι που φαίνεται να ξεκινά από ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες δομές.

Επανεξέταση της κατάργησης των δωρεάν rapid tests συστήνει η Επ. Διοικήσεως

Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη σε τοποθέτησή της αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμβατότητά τους με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέβαλε στο Υπουργείο Υγείας σειρά εισηγήσεων/συστάσεων.

Μεταξύ αυτών συστήνει και την επανεξέταση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου σε άτομα χωρίς SafePass, το οποίο περιλαμβάνει μόνο εμβολιασμένους και νοσούντες, ώστε να περιλαμβάνει και τις άλλες μορφές εξέτασης, κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί διάκριση σε πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά.

Συστήνει επίσης να επανεξεταστεί η απόφαση για κατάργηση της δωρεάν παροχής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου από την 1η Αυγούστου 2021, αφού ληφθούν υπόψιν οι σχετικοί με αυτήν προβληματισμοί, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (ο οποίος συνέστησε την αύξηση της πρόσβασης σε δωρεάν τεστ) και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να είναι καθολικές, προσβάσιμες, έγκαιρες και δωρεάν).

Συστήνει επίσης τα μηνύματα που στέλνονται προς την κοινωνία, αλλά και τα ίδια τα μέτρα, να μη λειτουργούν ως μέσο διαχωρισμού και διάκρισης των πολιτών, να μη διαχωρίζουν την κοινωνία σε στρατόπεδα μεταξύ προσώπων που έχουν εμβολιαστεί και προσώπων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και να μη δημιουργούν πόλωση, εντάσεις και κοινωνικό στιγματισμό.

Διατυπώνει, τέλος, τη θέση ότι στα πλαίσια της θετικής υποχρέωσης του κράτους να προστατεύσει το συλλογικό αγαθό της υγείας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή Πολιτεία για το σκοπό αυτό, συνάδουν με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy