Αυστηρότερα μέτρα για «χρυσά διαβατήρια» υπόσχεται η Κομισιόν, πίεση από ΕΚ για κατάργηση τέτοιων προγραμμάτων

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει το πώς πρέπει τα κράτη-μέλη να χειρίζονται θέματα διαβατηρίων και επιθεωρήσεων εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών, έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) του σχεδίου νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων».

Κατά τη συζήτηση στο Στρασβούργο της έκθεσης που ζητά απαγόρευση των προγραμμάτων «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων» και κανόνες από την ΕΕ για τα αντίστοιχα προγράμματα που παρέχουν άδειες διαμονής, ευρωβουλευτές αλλά και Ευρωπαίοι Επίτροποι είπαν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην «πώληση διαβατηρίων της ΕΕ». Το θέμα της απόκτησης από Ρώσους ολιγάρχες «χρυσών διαβατηρίων» τέθηκε από τους περισσότερους ομιλητές.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, στη δική του παρέμβαση, επεσήμανε ότι τα επενδυτικά προγράμματα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνίας τελικά μετατράπηκαν σε «εργοστάσιο παραγωγής και απόδοσης διαβατηρίων». «Ένα φαγοπότι δισεκατομμυρίων για κυκλώματα και μεσάζοντες», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς ως Κύπριος το γνωρίζει αυτό πάρα πολύ καλά. Επεσήμανε επίσης ότι Ρώσοι, Ουκρανοί και άλλοι ολιγάρχες δεν υπήρξαν μόνο στην Κύπρο και τη Μάλτα, αλλά είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ευρώπη. Ζήτησε οι ανείσπρακτοι φόροι από την απόδοση των «χρυσών διαβατηρίων», που ανήκουν στην κοινωνία, όπως τόνισε, να απαιτηθούν και να εισπραχθούν για να δοθούν στα κράτη τα οποία τα χρειάζονται. Αυτό θα αποκαθιστούσε κάπως τα πράγματα, πρόσθεσε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.