Αυστρία – διαφθορά: Σύλληψη για καταστροφή στοιχείων

«Κίνδυνος συνωμοσίας» με τους άλλους πρωταγωνιστές του σκανδάλου ο λόγος σύλληψης – Συνεχίζονται οι έρευνες

 

Στην πρώτη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά κατά του προσφάτως παραιτηθέντος καγκελάριου προχώρησαν οι αυστριακές Αρχές. Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για υπάλληλο ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θεωρείται ύποπτη για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei«Κρατείται από τις εισαγγελικές Αρχές κατηγορούμενη στην υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς», γράφει η Der Standard. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπάλληλος κατηγορείται ότι «έσβησε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή της» πριν από τις έρευνες των εισαγγελικών Αρχών την περασμένη εβδομάδα. «Ο λόγος της σύλληψης είναι ο κίνδυνος συνωμοσίας» με τους άλλους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, κατά την ίδια πηγή.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επιβεβαίωσε τη σύλληψη, επικαλούμενο πληροφορίες «δικηγόρων και κυβερνητικών κύκλων».

Την περασμένη Τετάρτη, η εισαγγελία πραγματοποίησε εφόδους στο πλαίσιο έρευνας βάσει υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων κατά την περίοδο 2016-2018 από πρόσωπα του περιβάλλοντος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς. Σκοπός η χρηματοδότηση δημοσίευσης παραποιημένων δημοσκοπήσεων και θετικής παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης μεγάλου συγκροτήματος στο χώρο του Τύπου, του τότε Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση το Σάββατο τον Κουρτς, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Αντικαταστάθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που θεωρείται πρόσωπο πιστό στον πρώην καγκελάριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν 10 άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες που εργάζονται για το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων που ερευνάται.

Ο Κουρτς θα «κυβερνά» μέσω του διαδόχου του

​​​​​​«Μαριονέτα» του παραιτηθέντος καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, θεωρείται από πολλούς ο διάδοχός του και μέχρι πρότινος Υπ. Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο Κουρτς μάλιστα ίσως προσβλέπει στην επιστροφή του στην κορυφή της χώρας στην πρώτη ευκαιρία, αν δεν «λαβωθεί» πολύ από τη δικαστική περιπέτειά του.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν θα είμαι σκιώδης καγκελάριος», δήλωσε ο παραιτηθείς υπό το βάρος τής εναντίον του δικαστικής έρευνας για διαφθορά, τέως καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, και όποιος θέλει τον πιστεύει, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σημαντική μερίδα του εγχώριου Τύπου θεωρούν τον αντικαταστάτη του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, «μαριονέτα» του.

Ο Σάλενμπεργκ, μέχρι πρότινος Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ορκίστηκε καγκελάριος τη Δευτέρα λίγο μετά το μεσημέρι κι έκανε αμέσως σαφείς τις προθέσεις του. Αφού έκανε λόγο για μια τιμή που «ούτε είχε φανταστεί ούτε επιθυμήσει» και υποσχέθηκε «θα κάνω τα πάντα για να υπηρετήσω την όμορφη πατρίδα μας, την Αυστρία», δήλωσε πως είναι «αυτονόητο» ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς κι ότι θεωρεί «ψευδείς» τις εναντίον του κατηγορίες, κάτι που, όπως πιστεύει, θα αποδειχτεί στην πορεία. Στο Υπουργείο Εξωτερικών τον αντικαθιστά ο μέχρι χθες πρεσβευτής στη Γαλλία, Μίχαελ Λίνχαρτ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.