Αυτά είναι τα επτά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής

Σειρά επτά μέτρων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ των προνοιών, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

• Θα επιτρέπεται στους λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε υποστατικά φορολογουμένων, στο πρότυπο που ακολουθείται τώρα για οφειλές στο ΦΠΑ.
• Προβλέπεται επίσης ότι κάθε πρόσωπο που έχει εισόδημα, ανεξάρτητα αν είναι φορολογητέο ή όχι, θα πρέπει να υποβάλλει φορολογική δήλωση σε ηλεκτρονική μορφή.
• Να επιτρέπεται η αναθεώρηση της φορολογικής δήλωσης μόνο σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.
• Μη επιστροφή ΦΠΑ εάν ο φορολογούμενος δεν έχει τακτοποιήσει όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις.
• Υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμής σε εταιρίες μέσω πιστωτικών καρτών.
• Η μη καταβολή φόρου θα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πρόνοιες από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και η Επιτροπή τον κάλεσε όπως πραγματοποιήσει επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διασκεδαστούν οι επιφυλάξεις του.
Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι πρόθεση του είναι να οδηγήσει σύντομα το νομοσχέδιο στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Βουλευτής Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι πρώτη φορά γίνεται στη βουλή συζήτηση σε αυτό το εύρος για πάταξη ή περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σημείωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα, ώστε να γίνει πράξη η διακήρυξη για πάταξη, ή τουλάχιστον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον μέγιστο βαθμό.
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε ότι ήδη η εκτελεστική εξουσία έχει στα χέρια της αρκετά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε.

Υπέδειξε ότι είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και σημασίας της κυβέρνησης για να παταχθεί το φαινόμενο, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι πρόθυμο να συμβάλει όπως χρειάζεται να γίνει από πλευράς νομικού πλαισίου.