Αυτά που δεν λέει ο Αβέρωφ για το ΝΑΤΟ

Της
Ελένης Μαύρου

 

Αυτά που δεν λέει ο Αβέρωφ για το ΝΑΤΟ

Λίγη σημασία έδωσαν τα περισσότερα κυπριακά ΜΜΕ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που φιλοξένησε η Μαδρίτη τη βδομάδα που πέρασε. Πολλές «επίσημες» φωτογραφίες από τη Σύνοδο. Ελάχιστη αναφορά στις χιλιάδες των διαδηλωτών στους δρόμους της Μαδρίτης κατά της διοργάνωσης της Συνόδου. Επικέντρωση στη συμμετοχή του Ν. Αναστασιάδη στο δείπνο για τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε… στους διαδρόμους με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Σύνοδος όμως και κυρίως τα παζάρια που έγιναν στο περιθώριο έχουν άμεση αντανάκλαση και διεθνώς, και στην Ευρώπη και στο Κυπριακό. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι όλα αυτά είναι… κομμουνιστικές εμμονές.

Διεθνώς, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτύπωσε τις τρομακτικές για την παγκόσμια ειρήνη εξελίξεις. Προοιωνίζει κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης του πλανήτη και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία καταγράφεται ως η «αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων». Aποκαλυπτικές είναι οι αναφορές στο αναθεωρημένο δόγμα υπό τον τίτλο «Στρατηγική Αντίληψη 2022». Η «Στρατηγική Αντίληψη» καλύπτει σχεδόν όλο τον παγκόσμιο χάρτη, αφήνοντας εκτός μόνο όσους δεν συντάσσονται με τη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες». Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά μνημονεύεται σε ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ και η Κίνα ως χώρα, οι πολιτικές της οποίας αποτελούν «πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απλώς ρόλο κομπάρσου στη Σύνοδο. Οι ΗΠΑ άρπαξαν την αφορμή που τους έδωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να επαναφέρουν την Ε.Ε. σε ρόλο στρατιωτικοποιημένου δορυφόρου. Το ανακοινωθέν τονίζει ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η στρατηγική εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της Συνόδου διαδραματίστηκε το πιο ντροπιαστικό ίσως παζάρι για την Ένωση «αρχών και αξιών» και ιδιαίτερα για δύο κράτη-μέλη της, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που κάποτε φημίζονταν ως καταφύγιο των κατατρεγμένων. Η υποστήριξη που έδωσαν στην Τουρκία «έναντι των απειλών για την εθνική της ασφάλεια»(!) και η υποχώρησή τους όσον αφορά ζητήματα «τρομοκρατίας» προοιωνίζει νέα βάρβαρη καταστολή σε βάρος του κουρδικού κινήματος.

Τα ανταλλάγματα που έλαβε η Τουρκία στα πλαίσια του ενδοΝΑΤΟϊκού παζαριού είναι κακά προμηνύματα και για την Κύπρο.

Εισέπραξε, δημόσια, τις ευχαριστίες του Μπάιντεν για το ρόλο που διαδραματίζει και κατάφερε να αποσπάσει μια σαφή αμερικανική δέσμευση ότι θα προχωρήσει η προμήθεια νέων F-16 και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού όσων ήδη έχει. Βρήκε ακόμα ανοιχτά αυτιά για την επιθυμία της να συμμετάσχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ), καθώς και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ. Μπορεί το τελευταίο να είναι κυρίως συμβολικό αφού προαπαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών της ΕΕ, αλλά δεν είναι τυχαία που ο Υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, δήλωσε ότι «αυτό κάνει το έργο μας πιο δύσκολο».

Ίσως πιο ανησυχητικά είναι τα όσα δεν λέχθηκαν. Πουθενά στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών. Καμιά αναφορά ακόμα στις ανησυχίες της Ελλάδας -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- για την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αν κάτι έγινε, ακόμα μια φορά, ξεκάθαρο είναι ότι το ΝΑΤΟ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να παρέχει ασφάλεια στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy