Αυτά τα Χριστούγεννα ας θυμηθούμε το αριστερό παρελθόν του George Michael

Ο George Michael πέθανε πριν από σχεδόν τρία χρόνια,  αλλά μετά τον θάνατό του, βγήκαν πολλά καλά πράγματα γι ‘αυτόν. Για παράδειγμα, οτι ήταν ένας φιλάνθρωπος άνθρωπος ο οποίος, τις φιλανθρωπίες του,  τις έκανε μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας.

Ανακαλύπτοντας  και τις πολιτικές του αντιλήψεις, βλέπουμε ότι  όχι μόνο έκανε αρκετές συναυλίες ωφέλειας για καλό σκοπό αλλά, ήταν προφανώς μέλος της Νεολαίας Κομμουνιστικής Ένωσης.

Λίγο μετά το θάνατό του, ο Rob Griffiths, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας, δήλωσε ότι ο George  Michael είχε προσχωρήσει στην League με το πραγματικό του όνομα, Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου.

Άλλα παραδείγματα της πολιτικής του George Michael

Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα του πολιτικού ακτιβισμού του George Michael ήταν όταν πραγματοποίησε μια ελεύθερη συναυλία για τους νοσοκόμους της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), του οργανισμού που χειρίζεται την κοινωνική υγειονομική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι είπε ένα “ευχαριστώ” στο νοσηλευτικό προσωπικό που ανέλαβε τη περίθαλψη της μητέρας του μέχρι και την τελευταία της στιγμή με μια δωρεάν συναυλία.

 

Και, φυσικά, δεν απέφυγε την πολιτική στη μουσική του, το 2003 το τραγούδι του

Επανεκτέλεσε το αντιπολεμικό  τραγούδι του Don McLean “The Grave” ( “Ο τάφος”) για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 . Ο McLean δήλωσε ότι ήταν “υπερήφανος για τον George Michael για την διαμαρτυρία του υπέρ της  ζωής και της λογικής”. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Είμαι ευτυχής που επέλεξε ένα τραγούδι μου για να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα”.

 

Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που εξέφρασε τις πολιτικές του απόψεις. Το τραγούδι του 2002 “Shoot the Dog” ήταν εξαιρετικά επικριτικό έναντι του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Μάλιστα αποκάλεσε τον Μπλερ “πιο αλαζονικό” από τη Μάργκαρετ Θάτσερ για την υποστήριξη του πολέμου στο Ιράκ, παρά την αντίθετη γνώμη της κοινής γνώμης.

Η απεργία των ανθρακωρύχων

Όπως ανέφερε ο Griffiths, ο George Michael  – τότε ήταν μέλος ακόμα στο συγκρότημα Wham! – υποστήριξε την απεργία στα ορυχεία 1984-85.

Όταν η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν πολλά ορυχεία, βάζοντας 20.000 ανθρακωρύχους εκτός εργασίας, η Εθνική Ένωση Εργολάβων Ορυχείων είχε εξαγγείλει απεργία.

Οι ανθρακωρύχοι τότε είχαν κάποιους απίθανους συμμάχους – σύντομα σχηματίστηκε ομάδα από  λεσβίες και ομοφυλόφιλους που υποστήριξαν σθεναρά τους ανθρακωρύχους (ή LGSM). Ειχαν πραγματοποιήσεις μάλιστα και μια συναυλία για υποστήριξη των απεργών με την ονομασία:  Pits και Perverts, η οποία ήταν επικεφαλής οι Bronski Beat.

Καθώς η κοινότητα LGBTQ ευθυγραμμίστηκε με την απεργία των ανθρακωρύχων, σχημάτιστηκε ένας συνασπισμός μεταξύ της κοινότητας  LGBTQ  και των συνδικάτων των ανθρακορύχων οι οποίοι επέστρεψαν αυτη την υποστήριξη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ομάδες ανθρακωρύχων άρχισαν να υποστηρίζουν την LGBTQ  κοινότητα και να υποστηρίζουν τα Prides. Το Εργατικό Κόμμα, το αριστερό πολιτικό κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο,  να στηρίξε τα δικαιώματα LGBTQ το 1985.

Σε μια άλλη περίπτωση όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμο “no-promo homo” [μη προβολής των ομοφυλοφίλων] το 1988, οι ανθρακωρύχοι ενώθηκαν με τους ακτιβιστές LGBTQ ενάντια στο νομοσχέδιο το οποίο και ανακλήθηκε.

 

 

Με πληροφορίες απο το hortnet.com

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.