Αυταπόδεικτες οι ευθύνες

Της


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕλένης Μαύρου

 

Στον Γενικό Εισαγγελέα παραδόθηκε προχθές η ομόφωνη έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Μια έκθεση 800 σελίδων που προέκυψαν από 2.781 σελίδες πρακτικών, 120 χιλιάδες σελίδες υλικού και 40 ημερήσιες ακροάσεις.

Αν και δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμα η έκθεση, καταγράφεται η επισήμανση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Γ. Αρέστη: «Η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας του Συνεργατισμού υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας – η αμέλεια, η ανικανότητα, αλλά το χειρότερο η ασυδοσία και η απληστία πολλών, οι οποίοι είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό».

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι, για μεν την πρώτη περίοδο (από το 1985 μέχρι και το 2013, όταν κρατικοποιήθηκε ο Συνεργατισμός), η Έκθεση καλύπτει 9 κεφάλαια ενώ για την περίοδο από το 2013 μέχρι την πώληση του Συνεργατισμού, περιλαμβάνει 28 κεφάλαια!

Η Επιτροπή σημειώνει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης αδικημάτων και καταγράφει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίοδο.

Κρατώ, λοιπόν, τη δέσμευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι το πόρισμα δεν θα μείνει στα συρτάρια και ότι εκεί όπου υπάρχουν ευθύνες θα καταλογισθούν. Αν και, στη δική μου αντίληψη, οι ευθύνες είναι αυταπόδεικτες.

Η διάλυση του Συνεργατισμού, η μεγαλύτερη κοινωνική και δημοσιονομική απώλεια για τον τόπο μετά το 1974 (με άγνωστο, ακόμα και σήμερα, το πραγματικό κοινωνικό κόστος αυτής της απώλειας), ήταν αποτέλεσμα των παραλείψεων, των μεθοδεύσεων και των ιδεολογικών αγκυλώσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού.

Οι κυβερνώντες πήραν την πλήρη κυριότητα και έλεγχο του Συνεργατισμού τον Αύγουστο του 2013. Τότε ο Συνεργατισμός είχε €14 δις καταθέσεις, €11,5 δις δάνεια και €1,2 δις ομόλογα. Διόρισαν τους ημέτερους και φίλους τους στα ανώτερα πόστα για να τον διοικήσουν – αυτούς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει ξεκάθαρα ευθύνες για «κακή διακυβέρνηση … που δεν επέτρεψε στον Συνεργατισμό να επιβιώσει».

Και τον οδήγησαν -συνειδητά- στη διάλυση.

Μέσα από μια στημένη διαδικασία και μια κάκιστη συμφωνία. Μια συμφωνία στην οποία οι αγοραστές όχι μόνο πληρώνονται -αντί να πληρώνουν- αλλά παίρνουν και κρατικές εγγυήσεις για εξασφάλιση πιθανών μελλοντικών ζημιών!

Και το έκαναν στα κρυφά. Μπας και βρεθεί κανένας και τους χαλάσει τα σχέδια.

Τίποτα, λοιπόν, δεν μπορεί να στρέψει την προσοχή από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διάλυση του Συνεργατισμού.

Άστε τα ψέματα που μας έλεγαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του Συνεργατισμού.

Έλεγαν ψέματα όταν καθησύχαζαν τους πάντες, το 2014, λέγοντας ότι «ο Συνεργατισμός ήδη κερδίζει το στοίχημα». Έλεγαν ψέματα όταν μας καθησύχαζαν, το 2015, λέγοντας ότι «έχουν γίνει άλματα». Έλεγαν ψέματα όταν μας καθησύχαζαν, το 2017, ότι ο Συνεργατισμός «έχει κεφαλαιουχική επάρκεια και σημαντική ρευστότητα». Έλεγαν ψέματα όταν υπόσχονταν -προεκλογικά βέβαια- τη δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών στους πολίτες. Και την ίδια ώρα επεξεργάζονταν, σε μυστικές συσκέψεις στο Προεδρικό, το κλείσιμο του Συνεργατισμού και το ξεπούλημά του.

Πραγματικά ασήκωτη η ευθύνη τους.

Κρατώ όμως για το τέλος την ευχή του Γ. Αρέστη: «Οι συνεργατικές αρχές έχουν μια διαχρονικότητα. Στηρίζονται στη φύση του ανθρώπου σαν κοινωνικού όντος και στην ανάγκη για αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη. Η σημερινή κατάρρευση του ΣΠΤ στην Κύπρο είναι το τέρμα μιας περιόδου και μιας συγκεκριμένης εποχής. Ίσως κάποτε το Συνεργατικό Κίνημα ευρύτερα αναδυθεί μέσα από τις στάχτες του».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.