Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο

Η Ινδία έχει το θλιβερό προνόμιο να βλέπει επτά πόλεις της στη λίστα με τις δέκα πόλεις πιο μολυσμένες του κόσμου.

Ειδικότερα, το Gurugram, ένα προάστιο του Νέου Δελχί, είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με την Greenpeace και την AirVisual με δείκτη ποιότητας του αέρα 135,8 από μετρήσεις που έγιναν το 2018, ποσοστό που είναι σχεδόν τριπλάσιο του επιπέδου που ο Αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος θεωρεί ως υγιές.

Σε νέες μετρήσεις που έγιναν τους δύο προηγούμενους μήνες, τα επίπεδα των βλαβερών σωματιδίων ήταν πάνω από 200, με αποτέλεσμα ο αέρας να θεωρείται πολύ ανθυγιεινός ενώ υπάρχουν και προειδοποιήσεις για την υγεία όσων εκτίθενται σε αυτόν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα προκαλέσει περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το επόμενο έτος και θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Νότια Ασία. Δεκαοκτώ από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές.

Δείτε στην Gallery του CNN Greece τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται εδώ και καιρό ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, όμως τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 600.000 παιδιών, επεσήμανε ο Ντέιβιντ Μπόιντ.

«Για να γίνει κατανοητός ο αριθμός των 7 εκατομμυρίων: είναι περισσότεροι θάνατοι ετησίως από όσοι προκαλούνται συνολικά από πολέμους, φόνους, τη φυματίωση, το AIDS, τον HIV και την ελονοσία», εξήγησε ο Μπόιντ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση υγείας η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, τα δικαιώματα των παιδιών και το δικαίωμα να ζει κανείς σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Σε έκθεση που παρουσίασε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ο Μπόιντ παρουσίασε μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy