Αυθόρμητη στάση εργασίας στην Αγγλική Σχολή – Έθεσαν σε διαθεσιμότητα τον Πρόεδρο της Συντεχνίας

Στάση εργασίας από τις 09:55 έως τις 11:30, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διεύθυνσης να θέσει σε διαθεσιμότητα την Πρόεδρο της συντεχνίας των εκπαιδευτικών της Αγγλικής Σχολής, πραγματοποίησαν οι καθηγητές της Σχολής, έχοντας την συμπαράσταση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΣΕΚ, της ΠΕΟ, των μελών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, καθώς και μαθητών. Το θέμα έχει εγγραφεί και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας.

Η στάση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της Σχολής, με τους καθηγητές να κρατούν πανό συμπαράστασης προς τη συνάδελφο τους και ζητώντας από τη διεύθυνση να ανακαλέσει την απόφασή της για διαθεσιμότητα.

Στις δύσκολες και τόσο σημαντικές ώρες της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής, η παρουσία στη σημερινή στάση των Βουλευτών και συνδικαλιστών, «μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στη φίμωση της Συντεχνίας, στον εκφοβισμό των διοικούντων, ενάντια την προκλητική διαθεσιμότητα της Προέδρου», είπε εκ μέρους της συντεχνίας η Μυρτώ Χασαποπούλου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως πριν μια βδομάδα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του προσωπικού και του Συμβουλίου της Σχολής για να βρεθούν οι λύσεις για το καλό του σχολείου. Τόνισε πως η Παιδεία δεν αφορά μόνο τα μαθήματα, αλλά το να δέχεσαι τον δημοκρατικό διάλογο, να μαθαίνεις ότι οι φορείς ενός σχολείου πρέπει να συνεργάζονται αποδοτικά. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο μάθημα που θα μπορούσε να δώσει η ηγεσία του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς, είπε.

Αντί αυτού, πρόσθεσε, η ενέργεια της Διοίκησης και της Διεύθυνσης της Σχολής ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού, «αποκεφαλίζοντας» την Πρόεδρο της συντεχνίας για να πάρουν το μήνυμα όλοι ότι είτε θα είναι υπάκουοι στις διαταγές είτε θα τους συμβεί το ίδιο. Τόνισε ότι η Πολιτεία έχει την ελάχιστη υποχρέωση να προστατεύσει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως τα θέματα παιδείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα, με ανοικτά μυαλά και μονομερείς αποφάσεις δεν έχουν θέση. Τόνισε πως το θέμα έχει εγγραφεί στην Επιτροπή Παιδείας για να βρεθεί ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος. «Θέλουμε η Αγγλική Σχολή να παραμείνει στην κορυφή όπως ήταν για δεκαετίες, με ποιοτικά αποτελέσματα και καλούς μαθητές», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης μιλώντας στους καθηγητές, εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε αυτούς, σημειώνοντας πως είναι πρωτοφανές σε αυτό το ακαδημαϊκό ίδρυμα με τόσο ψηλό επίπεδο σε όλα τα επίπεδα, να εφαρμόζονται τριτοκοσμικές και δικτατορικές μέθοδοι διοίκησης που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Σε αυτές τις μεθόδους που μας φέρνουν αιώνες πίσω και δίδουν το κακό παράδειγμα σε όλη την κοινωνία, είπε, «εμείς λέμε όχι». Κάλεσε το ΔΣ της Σχολής και τη Διεύθυνση, να άρουν εδώ και τώρα τη διαθεσιμότητα της Προέδρου της συντεχνίας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμις Πολυβίου είπε πως η ΟΕΛΜΕΚ από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των καθηγητών της Αγγλικής Σχολής, σημειώνοντας πως είναι παράδοξο από τη μια να γιορτάζουμε την επέτειο της ανεξαρτησίας και τον απεγκλωβισμό από την αποικιοκρατία ως χώρα και να ερχόμαστε με αποικιοκρατικά φαινόμενα να επιβληθούμε δικτατορικά σε καθηγητές.

Ο κ. Πολυβίου κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που διορίζει το ΔΣ της Σχολής, να παρέμβει άμεσα ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη ενέργεια που πλήττει τις δημοκρατικές αρχές.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε ότι “ο αυταρχισμός, ο ετσιθελισμός, ο εκφοβισμός, η απουσία διαλόγου και οποιοδήποτε άλλο αποικιοκρατικό κατάλοιπο” δεν έχουν θέση σε κανένα χώρο εργασίας, «γι’ αυτό και θα σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων της Αγγλικής Σχολής και κάθε εργαζομένου, που αντιστέκεται στην αυθαιρεσία και στον αυταρχισμό της εργοδοσίας». Η ΟΕΛΜΕΚ κάνει επίσης λόγο για αντιδημοκρατική, μεσαιωνική ενέργεια που παραπέμπει σε εποχές Ιεράς Εξέτασης.

Η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει πως η Αγγλική Σχολή χρηματοδοτείται από το κράτος και έχουν καθήκον να παρέμβουν ώστε να τεθεί τέρμα σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Αμέριστη συμπαράσταση, αλληλεγγύη και στήριξη στην Πρόεδρο της συντεχνίας της Αγγλικής Σχολής εξέφρασαν εκ μέρους της ΠΕΟ ο Σάββας Τούλουπος και της ΣΕΚ ο Μιχάλης Καζαμίας.

Ο κ. Τούλουπος είπε πως η ενέργεια αυτή της Διοίκησης της Σχολής οδηγεί τον συνδικαλισμό πολύ πίσω και την κάλεσε να πάρει πίσω την απόφαση και να προσέλθει σε διάλογο. Ο κ. Καζαμίας είπε πως κάποιοι δεν σέβονται τις νομοθεσίες και το ελεύθερο του συνδικαλισμού, ο οποίος δεν ποινικοποιείται.

Απεργία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου

Σε δίωρη απεργία, την 4η και 5η περίοδο, θα κατέλθουν την Τρίτη 5 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του Διοικητικού Συμβουλίου και την άρνησή του για διαβούλευση προκειμένου να λυθούν ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA) αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία, μετά την εξουσιοδότηση που έλαβε από τα μέλη της, λόγω της ασεβούς μεταχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Επιτροπή και της απροθυμίας του να συζητήσει απευθείας με την ESSA για σοβαρά ζητήματα που αφορούν «τους όρους εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και τα νόμιμα δικαιώματά μας ως υπάλληλοι της Σχολής», όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμα το τεταμένο κλίμα και την αγανάκτηση των εργαζομένων εξαιτίας της στάσης του ΔΣ. Τονίζεται δε, η προσπάθεια του ΔΣ να παρουσιάσει και να λειτουργήσει τη Σχολή ως ιδιωτική επιχείρηση. Η ESSA σημειώνει πως από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επιλύσει τα ζητήματα που εκκρεμούν, ωστόσο, όπως σημειώνει, οι επιστολές και οι προσπάθειες από μέρους τους αγνοούνται. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις και η στάση του ΔΣ είχαν ως αποτέλεσμα το προσωπικό να κατέλθει σε στάση εργασίας και τον περασμένο Ιούνιο.

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΣ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση για διαβούλευση και εξομάλυνση της κατάστασης, παρά τις προειδοποιήσεις του προσωπικού για περαιτέρω μέτρα. Η Επιτροπή σημειώνει την έντονη απογοήτευση των μελών της για την κατάσταση, ωστόσο επισημαίνει πως πλέον εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με το ΔΣ.

Μέσω της απεργίας, η ΕSSA απαιτεί άμεση διαβούλευση για επίλυση των εκκρεμοτήτων και έναρξη διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις. Επίσης, απαιτεί όπως το ΔΣ συμμορφώνεται με τις υπάρχουσες συμφωνίες και διαδικασίες, αλλά και να επιδεικνύει σεβασμό προς την ESSA ώστε να επιτευχθεί μια υγιής συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται στην Αγγλική Σχολή.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy