Αυτή η γεωγραφία δεν βγάζει μόνο «γαϊδούρια»!

Του
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ*

 

 

Η γεωγραφική καταχώριση του χαλλουμιού/χελλίμ, από οικονομική άποψη, θα εξασφαλίσει βεβαίως μεγάλα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κέρδη στους Κυπρίους. Αυτή η συζήτηση εμπεριέχει αναμφίβολα μία αλήθεια.

Ωστόσο, αυτή η σημαντική ενέργεια έχει και άλλες διαστάσεις. Η βασικότερη εξ αυτών είναι η αποδοχή της κυπριακής γεωγραφίας ως ολότητας.

Αν και τα τηλεοπτικά κανάλια του βορρά, παρουσιάζοντας τα δελτία καιρού, λαμβάνουν υπόψη μόνο τη γεωγραφία του βορρά της διαιρεμένης χώρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται τη γεωγραφία της Κύπρου ως ολότητα και θεωρεί το χαλλούμι ως ιδιαίτερο προϊόν αυτής της γεωγραφίας.

Χάρη σ’ αυτό, το χαλλούμι που παράγουν οι Τουρκοκύπριοι θα μπορεί να εισέρχεται στις αγορές της Ευρώπης.

Οι Κύπριοι για χρόνια δυστυχώς δεν τίμησαν τη γεωγραφία τους.

Αν και έμαθαν τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και της Τουρκίας υπό την επιρροή του ελληνικού και τουρκικού εθνικισμού, δεν θέλησαν να καταλάβουν ότι η δική τους γεωγραφία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύνθεσης της ταυτότητάς τους.

Εντούτοις, η γεωγραφία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της ταυτότητας μίας χώρας. Μάλιστα, σημαντικοί στοχαστές όπως ο Herder, θεωρούν τη φύση και τις κλιματικές συνθήκες ως τον πιο ουσιώδη καθοριστικό παράγοντα για τις εθνικές ταυτότητες. Η αντίληψη ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός λαού, οι παραδόσεις και τα έθιμα καθορίζονται από τις γεωγραφικές συνθήκες, ήταν αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των ρομαντιστών του 19ου αιώνα που ασχολούνταν με ζητήματα εθνικής ταυτότητας.

Οι Κύπριοι παρέβλεψαν το γεγονός ότι η γεωγραφία αποτελεί ένα ενοποιητικό στοιχείο εξαιτίας του ελληνικού και τουρκικού εθνικισμού που αντιλαμβάνονταν την Κύπρο ως επέκταση της Ελλάδας ή της Τουρκίας.

Για να υποβαθμίσουν τις κοινές ευαισθησίες της γεωγραφίας της Κύπρου, οι οποίες αναφέρονταν στις κοινότητες, επινόησαν ανοησίες του τύπου «το μοναδικό πράγμα που είναι κυπριακό στην Κύπρο είναι το γαϊδούρι».

Η καταγραφή του χαλλουμιού/χελλίμ ως κοινό προϊόν αυτής της γεωγραφίας τώρα, έχει αποτελέσει ένα όμορφο παράδειγμα της ύπαρξης των κοινών των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων που πηγάζουν από τη γεωγραφία της χώρας. Οι παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες που πηγάζουν από τη γεωγραφία και τις φυσικές συνθήκες, όπως παντού έτσι και στην Κύπρο, αποτελούν κομμάτι των ταυτοτήτων των κοινοτήτων.

Στη χώρα μας που ο εθνικισμός διαίρεσε, πολιτικοποιώντας την εθνοτική διαφορά, η γεωγραφία είναι ένα ενοποιητικό στοιχείο.

Και η γεωγραφική καταχώριση του χαλλουμιού/χελλίμ είναι το πιο όμορφο παράδειγμα σε αυτό!

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.