Κάθετα/ Ορίζοντας

Είναι και αυτή ιστορία …

Για όλους εμάς τους ξεριζωμένους, που η ζωή μας σε φωτογραφίες και σε γραπτά ντοκουμέντα άρχισε να ξαναμετρά μετά το 1974, η κάθε ανακάλυψη που αναφέρεται στη ζωή μας πριν τη χρονολογία αυτή μοιάζει με σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα.

Όπως καλή ώρα το γραπτό ντοκουμέντο της σημερινής ανάρτησης μου. Βρέθηκε φυλαγμένο στα αρχεία του ηθοποιού Νεόφυτου Νεοφύτου. Ευχαριστώ τον Αλέξη Κλεάνθους, που το είδε μπροστά του και που μου το έστειλε αμέσως.

Είναι ένα φυλλάδιο που διαφημίζει την πρώτη εμφάνιση του Λαϊκού Θεάτρου Αμμοχώστου το 1972, στον Σύλλογο ΠΡΟΟΔΟΣ του Αγίου Λουκά. Το έργο ήταν η Κωμωδία για κλάματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Όταν έφευγα από την Ελλάδα, με τη δικτατορία ακόμη να ζει και να βασιλεύει, ο Δάσκαλος μου  Ιάκωβος Καμπανέλλης μου έδωσε ως δώρο αυτό το άπαιχτο έργο του 1966 που το ξαναδούλεψε και μόλις το είχε τελειώσει.  Γνωρίζοντας τα σχέδια μου στην Κύπρο, θέλησε να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην επιτυχία τους.

Στο πολύτιμο φυλλάδιο δίνεται κάθε λεπτομέρεια για το Λαϊκό Θέατρο Αμμοχώστου, που η ζωή του κράτησε ως το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. Διαβάστε τα ονόματα των συμμετεχόντων. Νέα παιδιά τότε. Σήμερα, άλλοι μας άφησαν για τον άλλο κόσμο και άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Σαν τα παιδκιά του λαού…

Ευχαριστώ τον Αλέξη Κλεάνθους, που το είδε μπροστά του και που μου το έστειλε αμέσως.

Χρίστος Ζάνος

Θεα 3

Το φυλλάδιο του 1972 αναφερόμενο στο έργο Κωμωδία για κλάματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη  το οποίο γράφτηκε το 1966, καταλήγει με τα εξής «προφητικά» λόγια, που αφορούσαν το 1972, αφορούν όμως, πενήντα χρόνια μετά, και το σήμερα: «Έργο καθαρό και προειδοποιητικό, είναι ότι πρέπει για μας εδώ στην Κύπρο, κάτω από τις σημερινές πολιτικές συνθήκες.»

Θεα2

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.