Αυτή τη φορά ψηφίζω στις Ευρωεκλογές

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Ζήνωνα Σωκράτους*

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι από τα βασικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019. Στην Κύπρο θα ψηφίσουμε την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 για να επιλέξουμε τους έξι εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχουμε καθοριστικά και στην επιλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε να αναπτύσσει μια διαδικτυακή κοινότητα υποστηρικτών της συμμετοχής στην ψηφοφορία. Αυτό γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.αυτήτηφοράψηφίζω.eu. Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέρος της ενημερωτικής εκστρατείας και της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης πολιτών για τις ευρωπαϊκές εκλογές με την εγγραφή του.

Η ιστοσελίδα «αυτή τη φορά ψηφίζω» (this time Ι’m voting) είναι μία θεσμική, μη-κομματική επικοινωνιακή δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητη από κάθε πολιτική ομάδα και ιδεολογία. Στόχος της επικοινωνιακής αυτής δράσης είναι η προώθηση της δημοκρατικής και της καθολικής συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Η όλη δράση είναι εθελοντική και στηρίζεται στην ανάγκη να πεισθούν όλο και περισσότερα άτομα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Βιώνουμε πράγματι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις και αυξάνονται οι απειλές για τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό μοντέλο. Γι’ αυτό ακριβώς και η κάθε ψήφος αποκτά σημασία καθορίζοντας τη μελλοντική φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ίδιας της Κύπρου ως μέλος της Ένωσης. Η ψήφος στις ευρωεκλογές του 2019 ισοδυναμεί με την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών που αποτελούν το θεμέλιο για τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, τα δικαιώματα των πολιτών, τον τρόπο ζωής και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η κληρονομιά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αρκετές πτυχές της ζωής μας. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι πλείστοι νόμοι που ψηφίζονται στην κυπριακή Βουλή και εφαρμόζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευρωπαϊκά νομοθετήματα, ενώ δεν πρέπει να λησμονιέται ότι από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά ταμεία προέρχονται κονδύλια για χρηματοδοτήσεις έργων στα κράτη-μέλη. Η αποχή από την εκλογική διαδικασία και η επικράτηση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ένωση είναι ζητήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί ιδιαίτερα τους νέους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και τους προειδοποιεί ότι η αποχή είναι αδιαφορία με αλυσιδωτά προβλήματα. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πιθανές λανθασμένες αποφάσεις που πλήγωσαν το λαό της Κύπρου, εντούτοις δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ενεργό μέλος αυτής της οικογένειας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λύση και όχι το πρόβλημα. Η ενισχυμένη παρουσία της Κύπρου σε μια Ενωμένη Ευρώπη μόνο όφελος και ενίσχυση των συμφερόντων μας μπορεί να επιφέρει.

*Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.