Αυτό είναι το νέο Ναυτικό Δόγμα της Ρωσίας: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι μεγαλύτερες απειλές, που θα ενισχυθεί η ρωσική παρουσία

Η επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών να κυριαρχήσουν στους ωκεανούς και η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία, σύμφωνα με το νέο ρωσικό ναυτικό δόγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Κυριακή.


Το 55σέλιδο έγγραφο αναφέρει ότι οι «κύριες προκλήσεις και απειλές» για την εθνική ασφάλεια και ανάπτυξη είναι ο «στρατηγικός στόχος της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει στους ωκεανούς» και η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που κινείται προς τα σύνορα της Ρωσίας.

«Η ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ρωσίας αντιμετωπίζει αντίμετρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι στοχεύουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών του», ανέφερε το δόγμα, το οποίο υπογράφηκε την Ημέρα του Ρωσικού Ναυτικού.

Το δόγμα αναφέρει ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην εξερεύνηση της Αρκτικής και των ορυκτών πόρων της και να διατηρήσει τη «στρατηγική σταθερότητα» στην περιοχή, ενισχύοντας το δυναμικό τον ρωσικό στόλο.


Αναφέρεται επίσης στην επιθυμία της Ρωσίας να αναπτύξει μια «ασφαλή και ανταγωνιστική» θαλάσσια οδό από την Ευρώπη προς την Ασία, γνωστή ως Βορειοανατολικό Πέρασμα, μέσω της αρκτικής ακτογραμμής της χώρας και να διασφαλίσει τη λειτουργία της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Η σύγχρονη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρό στόλο. Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στους ωκεανούς σταθερά και με αποφασιστικότητα», προστίθεται στο δόγμα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.