Αυτό είναι το πλάνο εμβολιασμού στην Κύπρο – Όλες οι πληροφορίες (πίνακες)

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας το πλάνο του εμβολιασμού του πληθυσμού στην Κύπρο, με δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν ο Υπ. Υγείας και η ΌΛγα Καλακούτα, αναπληρώτρια Δ/ντρια ιατρικών υπηρεσιών.

Τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο το εμβόλιο των Pfizer/biontech στην Κύπρο και ίσως χρειαστεί να γίνει κάποια μετακίνηση των διαθέσιμων εμβολίων ανέφερε η διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα.

Emvolia1Emvolia 2
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου έγινε η παρουσίαση του πλάνου για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Κύπρο, η κ. Καλακούτα σημείωσε ότι η αξιολόγηση για το εμβόλιο της Moderna θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

 

Πρόσθεσε ότι στα πρώτα δυο εμβόλια που θα φτάσουν στην Κύπρο χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης όπως psizer/ biontech που χρειάζεται να φυλαχθούν σε -75ο C όπως και της moderna που είναι πάλι χαμηλές οι θερμοκρασίες. Είπε ότι η φύλαξη των εμβολίων θα είναι κεντρική και εκτίμησε ότι τα δυο ειδικά ψυγεία θα φτάσουν στην Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Emvolia3Emvolia4

Πρόσθεσε ότι είναι επαρκείς οι ποσότητες εμβολίων για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού στην Κύπρο. Όπως είπε μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί συμβόλαια με 6 εταιρείες και στην περίπτωση μόνο μιας εταιρείας ακόμα να διασφαλιστεί συγκεκριμένη ποσότητα εμβολίων.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων, οι Επαγγελματίες υγείας όπως εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID19, και σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΤΑΕΠ και τμήματα Ασθενοφόρων. Επίσης θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα άνω των 75 ετών και κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, άτομα άνω των Στη συνέχεια, θα μπορούν να εμβολιαστούν άτομα άνω των 16 ετών που υπάρχει υψηλός κίνδυνος για σοβαρή νόσηση, άτομα που εργάζονται σε κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ακολουθούμενα από υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας και προσωπικό, διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Emvolia5

Η Όλγα Καλακούτα σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει η γνώση καθώς στην Κύπρο υπάρχουν ήδη κέντρα εμβολιασμών και κατάλληλα εκπαιδεύτριες υγείας για τους εμβολιασμούς και τους καθοδηγούν στις αποφάσεις τους. Όπως είπε σε κάθε κέντρο εμβολιασμού η πρόθεση είναι να λειτουργούν 3 κέντρα υγείας ταυτόχρονα και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας. Επίσης είπε ότι θα αξιοποιηθούν μεγάλοι Χώροι Εκδηλώσεων ή άλλοι χώροι σε όλες τις επαρχίες για να γίνεται ο εμβολιασμός.

Σε ότι αφορά τις υποδομές Υγείας ο εμβολιασμός των Επαγγελματιών Υγείας θα γίνεται επί τόπου ενώ θα υπάρχουν κινητές Μονάδες εμβολιασμού για τις κλειστές δομές όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Σε ότι αφορά τη Λειτουργία των Κέντρων Εμβολιασμών, το Ωράριο Λειτουργίας θα είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ή σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι και 7 το βράδυ.

Emvolia6

Ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με ραντεβού ενώ θα γίνονται 100-120 εμβολιασμοί/ συνεργείο. Επίσης, θα γίνονται 300-350 εμβολιασμοί στα κέντρα εμβολιασμών την ημέρα. Ακόμα αναφέρθηκε και στη στελέχωση των Κέντρων Εμβολιασμών και ότι θα υπάρχει υποστηρικτικό προσωπικό, Προσωπικό Ασφάλειας, Εξοπλισμός και Διασφάλιση τήρησης Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.

Emvolia7

Σε ότι αφορά το Λογισμικό Προγράμματος του Εμβολιασμού, είπε ότι θα υπάρχει η Πύλη Δικαιούχων Εμβολιασμού που θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες για διευθέτηση ραντεβού σε Κέντρο Εμβολιασμών της επιλογής τους. Στη Πύλη Κέντρων Εμβολιασμού θα υπάρχει Πίνακας ραντεβού κάθε Κέντρου, Επιβεβαίωση ραντεβού και ταυτότητας εμβολιαζόμενου, Καταχώρηση στοιχείων εμβολιασμού, Έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολίων, Διαχείριση διαθέσιμων ποσοτήτων εμβολίων και παραγγελίες και Διευθέτηση ραντεβού για τη 2η δόση εμβολίου.

Emvolia9

Επίσης θα υπάρχει Πύλη Τήρησης Δεδομένων που θα βλέπουν Δεδομένα όσον αφορά την πρόοδο του Προγράμματος Εμβολιασμού, Εμβολιασμοί ανά Κέντρο Εμβολιασμού ανά Επαρχία, δημογραφικά στοιχεία, παράγοντες κινδύνου και Παρακολούθηση διάθεσης και αποθεμάτων εμβολίων.

Emvolia11

Η Διαδικασία Εμβολιασμού είναι η Ενημέρωση των Πολιτών, η Ρύθμιση της Πύλης Δικαιούχων Εμβολιασμού για τις Ομάδες, Δυνατότητα διευθέτησης ραντεβού από τον ίδιο τον πολίτη ή εκπρόσωπό του μέσω του συστήματος, Επιβεβαίωση του ραντεβού μέσω sms, Εμβολιασμός στο Κέντρο Εμβολιασμού που έχει δηλωθεί, Χορήγηση αποδεικτικού χορήγησης της 1η δόσης και Διευθέτηση ραντεβού για χορήγηση της 2ης δόσης.

Emvolia10

 

 

Emvolia12

 

 

 

Μιλώντας ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανάφερε πως το το θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, για τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας.

«Η ανακάλυψη και παραγωγή του εμβολίου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ορόσημο στην τιτάνια εκστρατεία της ανθρωπότητας να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, να τερματίσει την αναστάτωση που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα και να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, στους φίλους μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα», είπε.

Σε σχέση με τα μέτρα εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το «υψηλό αίσθημα ευθύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας» και είπε πως κατανοεί τις ενστάσεις και τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

«Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κούραση, αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από τόσους μήνες παρατεταμένης αβεβαιότητας και αλλαγών. Οι περιορισμοί και τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα για κανένα, δεν είναι στη φύση μας να ζούμε με απαγορεύσεις και αυτό κλόνισε περισσότερο από κάθε τι την ψυχολογία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι μοναδικό μας κριτήριο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Σε σχέση με το εμβόλιο είπε πως «Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην άφιξη του εμβολίου, τόσο αναπτερώνεται το ηθικό μας και γεμίζουμε αισιοδοξία ότι ο τερματισμός αυτού του μαραθωνίου είναι κοντά».

«Θέλω, παρόλα αυτά, να είμαι ειλικρινής: το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας. Θα συνεχίζουμε να ζούμε εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας. Σίγουρα το εμβόλιο θα μας δώσει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σταδιακά σε προσεκτική άρση πολλών απαγορεύσεων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε όλο αυτό το διάστημα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, θα χρειάζεται ακόμα προσοχή, για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση επέστρεψε στην ομαλότητα».

Ο υπουργός είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι  ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Η κα. Όλγα Καλακούτα παίρνοντας το λόγο παρουσίασε το πλάνο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού το οποίο και σας παρουσιάζουμε πιο κάτω.

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι συμφωνίες για προαγορά και παραγγελία εμβολίων από τις διάφορες εταιρίες με τις οποίες διαπραγματεύτηκε η ΕΕ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy