Η αυτονόμηση δεν λειτούργησε όπως θα πρέπει για τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ

Με σοβαρές ελλείψεις αφέθηκαν τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από την έννοια της αυτονόμησης όπως είχε τεθεί. Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μίλησε στο «Εργατικό Βήμα» και ερωτηθείσα εάν έχει κερδηθεί το στοίχημα σε σχέση με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, σημείωσε ότι δυστυχώς εξαιτίας των Διοικητικών Συμβουλίων του ΟΚΥπΥ που διορίζονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν λειτούργησε η αυτονόμηση όπως πρέπει να λειτουργήσει.

«Για εμάς η αυτονόμηση έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός μοντέλου που να έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Αυτονόμηση για εμάς δεν είναι να κοιτάζουμε μόνο τα έσοδα και τα έξοδα και να αφαιρούμε υπηρεσίες υγείας επειδή είναι κοστοβόρες. Αντίθετα, κρίνουμε αρνητικά το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκε ο ΟΚΥπΥ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού είχαν δομές και διαδικασίες που ήταν ολοκληρωμένες και ορθές και αυτό στο οποίο έπρεπε να επενδύσουν ήταν ο τεχνολογικός εξοπλισμός, η διαφοροποίηση των διαδικασιών ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και γενικά το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να προστεθούν υπηρεσίες μοναδικές και αναγκαίες για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας», τόνισε.

Η Σ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι το Δημόσιο μπορεί να δώσει καλύτερα αυτές τις υπηρεσίες και επεσήμανε ότι: «Αντί όμως να γίνει αυτό, αφέθηκαν τα δημόσια νοσηλευτήρια με σοβαρές ελλείψεις, τις οποίες τρέχει να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας λόγω και των πρόσθετων εσόδων που θα αποκομίσει. Άρα βλέπουμε μια αντίληψη της αυτονόμησης που έχει να κάνει με ισολογισμό και όχι με την παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Εκκρεμεί η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

[yarpp]

Σε σχέση με τις συζητήσεις για τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης στον ΟΚΥπΥ, η Γ.Γ. της ΠΕΟ υπέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στις εργασιακές σχέσεις στον ΟΚΥπΥ, αφού ουσιαστικά από το 2017 ξεκίνησε μια προσπάθεια για ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων για όλο το προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια εργαζόμενοι με προσωπικά συμβόλαια.

«Δυστυχώς σε αυτή μας την προσπάθεια αντιμετωπίσαμε άρνηση και κωλυσιεργία που ουσιαστικά δείχνει ότι δεν υπάρχει σωστή αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι εργασιακές σχέσεις σε έναν ημιδημόσιο οργανισμό», τόνισε.

«Τώρα, με το διορισμό του νέου Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ από την κυβέρνηση, θα το καλέσουμε να πάρει θέση στο κοινό αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης που να προβλέπει κλίμακες μισθοδοσίας, προσαυξήσεις, διαδικασίες και δομές ανέλιξης, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλους του δημόσιους οργανισμούς στους οποίους λειτουργούν οι συμβάσεις. Αν παρουσιαστεί το ίδιο κλίμα κωλυσιεργίας και άρνησης, εμείς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ λαμβάνοντας δυναμικά μέτρα», πρόσθεσε η Γ.Γ. της ΠΕΟ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Η

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy