Αυτός είναι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2021

Πρόνοιες που έχουν σαν στόχο την ικανοποίηση αιτημάτων που έθεσαν το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός που απέστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών, ευελπιστώντας ότι το αναθεωρημένο κείμενο θα υπερψηφιστεί με τις τέσσερις διαθέσιμες ψήφους των δύο κινημάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε ΕΔΩ για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021

Με σημερινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης προειδοποιεί ότι τυχόν μη ψήφιση του προυπολογισμού δεν θα επιτρέψει στη Δημοκρατία να προσφύγει στις αγορές για άντληση ρευστότητας με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων στήριξης της οικονομίας.

Το σύνολο του αναθεωρημένου προυπολογισμού του 2021 παρουσιάζει αύξηση με το καταψηφισθέν κείμενο κατά 339. 9 εκατομμύρια ευρώ.

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί οι τροποποιήσεις που είχαν υποβληθεί στον αρχικό προϋπολογισμό, ύψους 136 εκατομμυρίων. Επίσης περιλαμβάνονται επιπρόσθετες πιστώσεις 200 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων  λόγω εφαρμογής μέτρων κατά της πανδημίας και άλλα  20 εκατομμύρια για τόνωση της οικονομίας εάν απαιτηθεί.

Στον προϋπολογισμό εισάγονται κάποιες αυξήσεις μέχρι 10.000 στα ποσά που δικαιούνται όσοι περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αναζωογόνησης ορεινών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, γίνεται αναφορά σε πρόσθετη στήριξη κατοίκων ορεινών περιοχών που εργάζονται σε άλλες περιοχές μέσω αύξησης 12% των πιστώσεων του σχετικού Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Βοήθειας, ενώ σε σχέση με τον κατώτατο μισθό δίδεται μια αόριστη υπόσχεση για έναρξη κοινωνικού διαλόγου εφ όσον η ανεργία πέσει κάτω του 5%.

Υπόσχεται παράλληλα ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα αφυπηρέτησης ατόμων που εργάζονται σε βαριά επαγγέλματα πριν το όριο αφυπηρέτησης τους εφόσον θα γίνει αναλογιστική μελέτη που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιπρόσθετα το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό τις τροπολογίες που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής τον Δεκέμβριο στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπές 10% σε συμβουλευτικές υπηρεσίες , 10% σε λειτουργικές δαπάνες Υπουργείων και υπηρεσίες σεμιναρίων, που επιφέρουν μειώσεις 21.3 εκατομμυρίων ευρώ.