Αυτός είναι ο κύριος λόγος της πολύ υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της πολύ υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ

Προχειρότητα και ανικανότητα της κυβέρνησης για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα

 

Η αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο εξετάστηκε χθες στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ελκυστικότητα των επενδύσεων που αφορούν τις ΑΠΕ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επέκρινε την κυβέρνηση για την «ανικανότητά» της να προωθήσει ουσιαστικά τις ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, σημειώνοντας πως αυτός είναι «ένας από τους βασικούς λόγους της πολύ υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο».

Όπως είπε, «η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ από μέρους της κυβέρνησης και οι άρον-άρον αδειοδοτήσεις έργων την τελευταία στιγμή, για να καλύψουμε τους στόχους της ΕΕ, αρκετά από τα οποία δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τελικά, φανερώνουν απίστευτη προχειρότητα και ανευθυνότητα».

«Γιατί κάποιος και πώς μπορεί να επενδύσει στον τομέα των ΑΠΕ όταν η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ και όταν ακόμα αναμένουμε από την κυβέρνηση τον χωροταξικό της σχεδιασμό έτσι ώστε να μη χωροθετούνται έργα ΑΠΕ σε εύφορη γεωργική γη ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές;» διερωτήθηκε ο Κ. Κώστα. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ διερωτάται επίσης γιατί κάποιος να επενδύσει στον τομέα των ΑΠΕ στην Κύπρο «όταν το δίκτυο εξακολουθεί να είναι πεπαλαιωμένο και σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο από ΑΠΕ και αναμένεται εδώ και χρόνια η αντικατάσταση και η αναβάθμισή του». Επίσης, σημείωσε, «οι τράπεζες για να δανειοδοτήσουν τέτοια έργα ταλαιπωρούν τους επενδυτές» (πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρία από τους συνδέσμους ιδιωτικών ΑΠΕ) και «ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ, ώστε να γίνουν ουσιαστικές και μεγάλες επενδύσεις».

Επίσης σημείωσε πως:

– Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας η κυβέρνηση προχωρεί με πολύ αργά βήματα.

– Απαιτούνται απίστευτες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση αδειών από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, με έργα σήμερα περίπου 750 μεγαβάτ να περιμένουν την έκδοση πολεοδομικών αδειών ή αδειών οικοδομής ή έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

– Περιμένουμε ακόμα από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, για να γίνουν ουσιαστικές και μεγάλες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι χώρες στο εξωτερικό πέτυχαν με τέτοιους διαγωνισμούς κόστος αποφυγής περίπου 2 σεντ ανά κιλοβατώρα, ενώ σήμερα στην Κύπρο το κόστος αποφυγής ξεπερνά τα 16 σεντ.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, «αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει με ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο πρέπει επιτέλους να πάρει την πολιτική απόφαση να το κάνει, όπως για παράδειγμα για την υλοποίηση της στρατηγικής του εικονικού (virtual) net metering και για τους γεωργοκτηνοτρόφους, την οποία εξετάζουμε εδώ και δύο μήνες στην Επιτροπή Ενέργειας».

Διαφορετικά, κατέληξε, «και σε αυτόν τον τομέα θα ακούμε από την κυβέρνηση μόνο επικοινωνιακές δηλώσεις».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.