Ο Συνεργατισμός έκλεισε, αλλά οι φορολο­γούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για πολλά χρόνια ακόμη τους χειρισμούς της Κυ­βέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία κατατέθη­καν σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγ­χου της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσ­σέα Μιχαηλίδη και εκπροσώπους του Υπουρ­γείου Οικονομικών και της ΚΕΔΙΠΕΣ, από το 2013 που πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης η διαχείριση του Συνεργατισμού το κράτος έδω­σε συνολικά 5,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο λογαρια­σμός δεν έχει κλείσει, αφού στη συμφωνία με­ταξύ της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Τρά­πεζας, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή διά χειρός ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ, προ­νοείται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα συνεχίσει να κατα­βάλλει αποζημιώσεις προς την Ελληνική για 12 χρόνια για ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ και η Ελληνική Τράπεζα έχουν διαφορά στα ποσά που πρέπει να καταβληθούν για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, και ως εκ τούτου αναμένεται η διαμεσολάβηση από τον ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ εκ μέρους της ελεγκτικής υπηρεσίας ο Μάριος Πετρίδης είπε ότι με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα αυτή της διαμεσολάβησης.

Σημείωσε πάντως ότι η απαίτηση της Ελληνικής για 65,8 εκ. ευρώ, είναι η διπλάσια που είχε εκτιμηθεί πως θα απαιτηθεί τον πρώτο χρόνο.

Υπενθύμισε ότι το 2018 ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε πει πως η πρώτη απαίτηση δεν θα ξεπερνούσε τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μάριος Πετρίδης τόνισε ότι λόγω των κακών χειρισμών έγινε  καταναγκαστική πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο συνεργατισμός ξεπουλήθηκε στα 74 εκατομμύρια την στιγμή που άξιζε 372 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν θα χρειαστούν όλα τα χρήματα που υπάρχουν στην συμφωνία ως εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα, σχολίασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κύριος Μαυρίδης είπε ότι δεν έχει αλλάξει η αρχική εκτίμηση προς το χειρότερο και πρόσθεσε ότι η Ελληνική πήρε τις καταθέσεις των πολιτών από τον συνεργατισμό και οφείλει το κράτος να τις προστατεύσει.

Ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, αφού όταν έκανε τη συμφωνία με την Ελληνική έλεγε ότι δεν θα υπήρχε ρίσκο και ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 155 εκατομμύρια οι ζημιές.

Πρόσθεσε ότι ήδη τον πρώτο χρόνο η Ελληνική ζήτησε 72 εκατομμύρια και είναι το διπλάσιο ποσό από την αρχική εκτίμηση.

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου τόνισε ότι η Ελληνική Τράπεζα είχε καθαρό κέρδος 297 εκατομμυρίων από την εξαγορά του Συνεργατισμού και δεν θα έπρεπε να ζητά ποσά για εγγύηση.

Η κυρία Θεολόγου υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν έπρεπε να περιληφθούν στην εγγύηση που έδωσε το κράτος στην Ελληνική Τράπεζα.

Τόνισε ότι το κράτος κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει την ζημιά επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς όφελος των δανειοληπτών, και όχι να πληρώνει για τα κέρδη της ελληνικής τράπεζας.