Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων πολέμου στη Γερμανία

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες πολέμου έχουν φτάσει στη Γερμανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 207.742 άτομα.

Δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνται σταθεροί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και οι Ουκρανοί μπορούν να εισέλθουν χωρίς ταξιδιωτική θεώρηση, ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης, δεν έχει καταγραφεί το πόσοι από τους πρόσφυγες ενδεχομένως να ταξιδέψουν από τη Γερμανία σε φίλους ή συγγενείς τους σε άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου των Πόλεων, Μάρκους Λέβε, πιέζει για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Ζητούμε για τους ανθρώπους πρόσβαση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης του Βιβλίου ΙΙ του Κώδικα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο ισχύει για τους ανέργους», δήλωσε ο Λέβε.

Στο μέλλον, οι πρόσφυγες θα πρέπει επίσης να ενταχθούν στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν μόνο μία υποτυπώδη προστασία σε θέματα Υγείας. «Αυτό συμβαίνει επειδή λαμβάνουν βοήθεια βάσει του νόμου για τις παροχές προς τους αιτούντες Άσυλο», δήλωσε. Τα κρατίδια θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες-πλαίσιο με τις Ενώσεις των Ιατρών των Ασφαλιστικών Ταμείων το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Λέβε.

Η Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομείων (DKG) είχε ζητήσει προηγουμένως από την Ομοσπονδία και τα κρατίδια να διευκρινίσουν το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η υποδοχή ασθενών και τραυματιών από την Ουκρανία. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη θέση που θα έπρεπε να είμαστε για τη μεταφορά Ουκρανών ασθενών και θυμάτων πολέμου», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Εταιρείας Gerald Gaß.

Ο ίδιος επέκρινε την έλλειψη αποφάσεων από την Ομοσπονδία και τις τοπικές κυβερνήσεις. Εξήγησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι κλινικές θα είναι σε θέση να περιθάλψουν Ουκρανούς ασθενείς χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία, αλλά με ασφάλεια Δικαίου.

Η κατανομή των προσφύγων συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις. Ο Λέβε ζήτησε και πάλι βελτιώσεις στην κατανομή των προσφύγων. Οι Δήμοι παραμένουν διατεθειμένοι να υποδεχθούν τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο από αυτόν τον τρομερό πόλεμο. «Ωστόσο, η κατανομή στους Δήμους και τις περιφέρειες θα πρέπει να βελτιωθεί», είπε.

«Επιπλέον, θα πρέπει να επιτευχθεί μία έξυπνη κατανομή τους σε επίπεδο ΕΕ».

Μια νέα διαμάχη κατά τα φαινόμενα εξελίσσεται στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σπίγκελ, τα κράτη-μέλη διαφωνούν για την κατανομή των προσφύγων. Μια εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής αντιπροσωπείας της ΕΕ αναφέρει ότι η Ουγγαρία αντιτάχθηκε σε πρόταση της Ιταλίας, της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο έκτακτης συνάντησης στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Οι τρεις χώρες είχαν ζητήσει να καταβληθούν από κοινού προσπάθειες «για τη βιώσιμη στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων».

Η Ελλάδα έχει επίσης βάλει στο παιχνίδι την «υποχρεωτική αλληλεγγύη», καθώς αργά ή γρήγορα η επανεγκατάσταση των προσφύγων θα είναι απαραίτητη. Οι εκπρόσωποι της Ουγγαρίας απέρριψαν αμέσως την πρόταση ως αμφιλεγόμενη και «αντιπαραγωγική».

Εκτός από τη φροντίδα των προσφύγων, συνεχίζεται και η παράδοση βοήθειας για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ (Πράσινοι), η γερμανική βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη παραδώσει περισσότερους από 3.000 τόνους τροφίμων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Έζντεμιρ, ο συνολικός όγκος των υποσχόμενων παραδόσεων από τις γερμανικές εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων που έχουν ήδη παραδοθεί, ανέρχεται σήμερα συνολικά σε 130 φορτηγά. Η γερμανική βοήθεια απεστάλη, μεταξύ άλλων, στο Χάρκοβο, το Κίεβο και τη Ζαπορίζια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.