Ξεπούλημα Συνεργατισμού: 112 εκατ. ευρώ στην Ελληνική για τρία χρόνια, ενώ μένουν άλλα έξι

Αυξάνονται κι άλλο οι ζημιές από το κλείσιμο του Συνεργατισμού και τη συνεπακόλουθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από την ΚΕΔΙΠΕΣ, οι απαιτήσεις της Ελληνικής για τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων έφτασαν στα 112,2 εκατ. ευρώ, ενώ απομένουν άλλα εννέα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει ικανοποιήσει ήδη το 70% των απαιτήσεων της Ελληνικής, καταβάλλοντας 78,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης για επιβεβαίωση του υπόλοιπου ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνομολόγηση του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι ενδεχόμενες απώλειες δεν θα ξεπεράσουν τα 155 εκατ. ευρώ σε βάθος 12 ετών. Παρά ταύτα, από τα πρώτα τρία χρόνια έφτασαν στα 112,2 εκατ. ευρώ, ενώ απομένουν άλλα εννέα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του Σχεδίου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής -η οποία περιλάμβανε και το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων- εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, από τα κόμματα ΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ–ΕΛΑΜ, παρά το γεγονός ότι δεν ελέγχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, αφού το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε για σύμβουλό του ξένο νομικό οίκο.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας καταβλήθηκαν στην Ελληνική άλλα 13,8 εκατ. ευρώ κατά τη μεταφορά των εργασιών του Συνεργατισμού.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω ζημιές είναι επιπρόσθετες των 8 δισ. ευρώ περίπου που στοίχισε το κλείσιμο του Συνεργατισμού, καθώς και των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω του κλεισίματος εκατοντάδων υποκαταστημάτων καθώς και της αύξησης των χρεώσεων των τραπεζών.

Επισημαίνεται επίσης ότι παρά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον αν. πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει έρευνα από τις ανακριτικές Αρχές για τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής.

Πώληση δανείων 476 εκατ. ευρώ με σημαντική έκπτωση

Εν τω μεταξύ, η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την πώληση κερδοφόρων δανείων (εξυπηρετούμενων και αναδιαρθρωμένων) συνολικού ύψους 476 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, βρίσκεται σε εξέλιξη «διαπραγμάτευση με τον επικρατέστερο προσφοροδότη». Ανακοινώθηκε επίσης ότι «η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου και η ολοκλήρωσή της αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου 2022».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία για το όνομα του επικρατέστερου προσφοροδότη καθώς και την τιμή στην οποία θα πουληθούν τα δάνεια. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μνηστήρας είναι εγχώρια τράπεζα, η οποία διεκδικεί σημαντική έκπτωση σε σχέση με την αξία των δανείων.

Επισημαίνεται ότι στο τέλος του 2021 το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΚΕΔΙΠΕΣ (εξαιρουμένων των τόκων) ανήλθε στα 5,91 δις ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει δώσει στο κράτος 570 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε αναμονή για την ενδεχόμενη μετεξέλιξή της σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.