Αυξάνονται οι εισφορές για το ΓεΣΥ

Πρόσθετη επιβάρυνση από την 1η Μαρτίου αναφέρει η ΟΕΒ

Η δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας αρχίζει επίσημα από την 1η Μαρτίου 2020 με την αύξηση των εισφορών που μισθωτοί, εργοδότες, αυτοτελώς εργαζόμενοι και κράτος καταβάλλουν στο Ταμείο Υγείας. Η αύξηση έχει ως στόχο την ενίσχυση του Ταμείου του ΓεΣΥ, το οποίο πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την 1η Ιουνίου αφού αυξάνονται και οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου 2020 οι εισφορές στο ΓεΣΥ διαμορφώνονται ως εξής:

-Κάθε μισθωτός θα εισφέρει σε ποσοστό 2,65% επί των μηνιαίων αποδοχών του.
-Κάθε εργοδότης (και το κράτος ως εργοδότης) θα εισφέρει σε ποσοστό 2,90% επί των αποδοχών κάθε μισθωτού του.
-Κάθε αυτοτελώς εργαζόμενος θα εισφέρει σε ποσοστό 4,00% επί των αποδοχών του.
-Κάθε συνταξιούχος θα εισφέρει σε ποσοστό 2,65% επί του ποσού της σύνταξής του.
-Κάθε πρόσωπο που κατέχει ή ασκεί οποιοδήποτε αξίωμα θα εισφέρει σε ποσοστό 2,65% επί των αποδοχών του.
-Κάθε εισοδηματίας σε ποσοστό 2,65% επί των εισοδημάτων του.
-Το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας θα καταβάλλει σε ποσοστό 4,70% σε κάθε μισθωτό, αυτοτελώς εργαζόμενο, συνταξιούχο και σε κάθε πρόσωπο που κατέχει ή ασκεί οποιοδήποτε αξίωμα.

Ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται

Η δεύτερη και τελική φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, δηλαδή την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, τη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση από την 1η Ιουνίου 2020.

Ανησυχεί η ΟΕΒ

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να τοποθετηθεί για την αύξηση των εισφορών ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρόσθετη επιβάρυνση τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργοδοτούμενους. Ανέφερε ότι είναι οριακή η κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουν πρόσθετο κόστος. Ήδη η ΟΕΒ, όπως είπε, έχει ζητήσει φοροελαφρύνσεις αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Είναι ένα θέμα το οποίο θα θέσουν εκ νέου εάν κριθεί αναγκαίο, ενώ ο κ. Αντωνίου πρόσθεσε πως θα αναμένει η ΟΕΒ να δει και κατά πόσο θα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός νοσηλευτηρίων που να μπορεί να εξυπηρετεί κατά τη β’ φάση, αλλιώς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν και τα σχέδια από ιδιωτικές ασφάλειες υγείας που εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy