Αυξάνονται οι νοσηλείες στα νοσηλευτήρια – «Διαχειρίσιμη η κατάσταση», λέει ο ΟΚΥπΥ

Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει ο ΟΚΥπΥ, που συνεχίζει την ανάπτυξη κλινών Covid-19

Αυξάνονται καθημερινά οι νοσηλείες και μαζί και η ανησυχία για τις αντοχές των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας καθησυχάζει για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας πως είναι διαχειρίσιμη και επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται σταδιακά οι εισαγωγές να εξισορροπηθούν με τις εξαγωγές ασθενών. Παρά ταύτα ο ΟΚΥπΥ συνεχίζει το σχεδιασμό για ανάπτυξη κλινών, με το Νοσοκομείο Πάφου να μπαίνει οσονούπω με 44 κλίνες στη μάχη για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός ηλικιωμένων στα νοσηλευτήρια, κάποιοι εκ των οποίων εμβολιασμένοι. Υπό αυτό το δεδομένο, συζητήθηκε μεταξύ επιστημόνων και Υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στα άτομα που έλαβαν πρώτα το εμβόλιο. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη, πριν να υπάρξει ανάλογη οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Επίσης, το γεγονός ότι μετά από καιρό, παρουσιάζονται και κρούσματα σε οίκους ευγηρίας έχει φέρει αναστάτωση. Ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου για άτομα τρίτης ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, εξέφρασε στον «Άστρα», την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας παραμένουν ανεμβολίαστοι με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση του ιού σε αυτούς τους χώρους.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς παιδιών, σήμερα θα συνεδριάσει έκτακτα η Παιδιατρική Εταιρεία, προκειμένου να ετοιμάσει και να καταθέσει την εισήγησή της για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-16 ετών. Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένα εμβόλια έχουν εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγησή τους σε αυτές τις ηλικίες σε άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, συναγερμό προκάλεσε η είδηση ότι 14χρονος με κορονοϊό ανέπτυξε πνευμονία και συμπτώματα πυρετού και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Σημειώνεται ότι η κατάστασή του είναι βελτιωμένη και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο. Επίσης, στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται με Covid-19 και τρία βρέφη…

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η προσπάθεια συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά. Ικανοποίηση προκαλεί το ενδιαφέρον στα εμβολιαστικά κέντρα walk-in στα οποία δεν προαπαιτείται διευθέτηση ραντεβού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρα Ταμπούρης, οι εμβολιασμοί στα walk-in ανέρχονται καθημερινά γύρω στα 800 με 1200 άτομα.

Πλέον μέσω των walk-in θα μπορούν να εμβολιάζονται και τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, αυτό θα γίνεται από την Παρασκευή, 6 Αυγούστου, και κάθε Παρασκευή.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.