Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζεται και σήμερα ο ρυθμός των θανάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα στη Νέα Υόρκη που βρίσκεται μπροστά στην πανδημία, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές έχουν μειωθεί.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφτασε τις 15.769, με 7.067 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Χθες σημειώθηκε θλιβερό ρεκόρ με 1.858 θανάτους, οι 806 στη Νέα Υόρκη. Σε 439.725 τα κρούσματα από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία στις ΗΠΑ, από τα οποία 151.171 στη Νέα Υόρκη.

Το 24ωρο που πέρασε 1.858 άτομα έχασαν τη ζωή τους, έναντι 1.736 χθες, με το δήμο της Νέας Υόρκης να καταγράφει 806 θανάτους.

Έχουν αναρρώσει πλήρως 24.416 άτομα, ενώ 9.296 ανήκουν στην κατηγορία της σοβαρά κρίσιμης κατάστασης. Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ είναι θετικές, με το μοντέλο να μειώνει τον αριθμό των θανάτων από τις 100 – 240 χιλιάδες σε 60.000 στους επόμενους τέσσερεις μήνες. Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Τραμπ «για την καλή δουλειά των Αμερικανών και την κοινωνική αποστασιοποίηση» τους προέτρεψε «να συνεχίσουν».

Αλλά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, χαρακτηρίζοντας σε συνέντευξη «δρακόντειους» τους περιορισμούς, δήλωσε στο FOX ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν στον επόμενο μήνα.

«Πρέπει να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους κοινωνικής αποστασιοποίησης κι άλλα μέσα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων Δρ. Άντονι Φάουτσι δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μπορέσουν φέτος το καλοκαίρι οι Αμερικανοί να πάνε διακοπές, υπό την πιθανότητα ότι οι επιθετικές προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα να συνεχιστούν και να φτάσουμε στο σημείο που να μπορούμε χωρίς κίνδυνο να τις τροποποιήσουμε.

Στο ερώτημα του CBS αν μπορεί να δει ένα φυσιολογικό καλοκαίρι με διακοπές, παιγνίδια μπέιζμπολ, γάμους και οικογενειακές συγκεντρώσεις, απάντησε πως «είναι στα υπόψη», ωστόσο προειδοποίησε αν αυτά σηματοδοτήσουν επιστροφή κρουσμάτων του ιού, να είμαστε βέβαιοι ότι η χώρα «θα τα ταυτοποιήσει, απομονώσει, ιχνηλατήσει και αντιμετωπίσει με επιθετικό τρόπο».

Ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε πως δεν είναι τώρα η ώρα να κάνουμε πίσω από την κοινωνική αποστασιοποίηση, παρά τα καλά νέα ότι η καμπύλη της αύξησης των κρουσμάτων αρχίζει να γίνεται επίπεδη. 18.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ ο κυβερνήτης ανακοίνωσε περισσότερα κέντρα για τεστ σε περιοχές που κατοικούν μειονότητες.