Αυξημένα κατά €217 εκ. τα νέα δάνεια τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό 6 και 4 ετών τα επιτόκια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, αντίστοιχα

Αυξημένα κατά €217 εκατομμύρια ήταν τα νέα δάνεια που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά πέραν του €1 εκ., τα οποία αυξήθηκαν, σε μηνιαία βάση, κατά €127,6 εκ.

Ταυτόχρονα, το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, το επιτόκιο δανείων για αγορά κατοικίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 και πλέον ετών και το επιτόκιο για δάνεια προς εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. ανήλθε σε υψηλό 6 ετών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) για ποσά νέων δανείων προς κατοίκους της ευρωζώνης, τον Σεπτέμβριο του 2022 τα συνολικά νέα δάνεια ανήλθαν στα €478,3 εκ., σε σύγκριση με €261,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τις κυριότερες κατηγορίες νέων δανείων, τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €15,6 εκ., σε σύγκριση με €12,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν αύξηση στα €102,9 εκ., σε σύγκριση με €79,2 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν αύξηση στα €54,1 εκ., σε σύγκριση με €30,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2022 αύξηση στα €295,9 εκ., σε σύγκριση με €132,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Καταθέσεων

Αναφορικά με τις κυριότερες εξελίξεις επιτοκίων που αφορούν νέες συμβάσεις καταθέσεων και δανείων, περιλαμβανομένων των συμβάσεων οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,11%, σε σύγκριση με 0,06% τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο -0,09%, σε σύγκριση με 0,13% τον προηγούμενο μήνα.

Επιτόκια Δανείων

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 3,59%, σε σύγκριση με 3,36% τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2018.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 3,06%, σε σύγκριση με 2,56% τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2016.

Επιπλέον, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 4,13%, σε σύγκριση με 3,85% τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2016.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 3,69%, σε σύγκριση με 3,11% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.