Αυξημένα επιτόκια στα δάνεια από τις τράπεζες και με κρατική επιδότηση

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση επιδοτεί τις τράπεζες αντί νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσειςΣτη Βουλή οδηγείται το θέμα με τα αυξημένα επιτόκια, τα οποία επιβάλλουν οι τράπεζες στα δάνεια με κρατική επιδότηση.

Το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι τράπεζες χρεώνουν πιο υψηλά επιτόκια στα δάνεια με κρατική επιδότηση, με αποτέλεσμα τα χρήματα των φορολογούμενων να καταλήγουν ουσιαστικά στις τσέπες των τραπεζιτών αντί στους δανειολήπτες. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία η τράπεζα έδωσε σε δανειολήπτη δύο προσφορές, μία μέσω του σχεδίου της τράπεζας και μία μέσω του σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου από το κράτος. Όπως επεσήμανε, στη δεύτερη περίπτωση η τράπεζα ζήτησε πιο υψηλό επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι όλα τα υπόλοιπα δεδομένα (όπως το ύψος τους δανείου και η περίοδος αποπληρωμής) ήταν ακριβώς τα ίδια.

«Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το κράτος, με λεφτά από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, θα αυξήσει την επιδότηση και η αύξηση θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Στ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι το κυβερνητικό σχέδιο για επιδότηση επιτοκίου θα τύχει κατάχρησης από τις τράπεζες, για να εκμεταλλευτούν δημόσιο χρήμα. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. Ωστόσο, συνέχισε, «πριν αλέκτορα φωνήσαι δις άρχισαν να έρχονται κοντά μας συγκεκριμένες καταγγελίες από υποψήφιους δανειολήπτες ότι μετά την εξαγγελία του σχεδίου επιδότησης επιτοκίου, τράπεζες αύξησαν τα επιτόκιά τους».

Ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι «δεν μπορεί σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συνεχώς επαναλαμβάνει ότι οι χρηματικές δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες, να διοχετεύεται δημόσιο χρήμα με διαφόρους τρόπους στις τράπεζες αντί στα νοικοκυριά, τους εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε επίσης η ΕΔΕΚ, η οποία επεσήμανε ότι με τον καθορισμό ανώτατου επιτοκίου σε πιο υψηλά επίπεδα από τα υφιστάμενα, άφησε στις τράπεζες τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκιά τους.

Η εφημερίδα μας αποκάλυψε την Κυριακή περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος πήρε δύο προσφορές από την ίδια τράπεζα για στεγαστικό δάνειο. Στην περίπτωση του δάνειου μέσω του κανονικού σχεδίου της τράπεζας το αρχικό επιτόκιο είναι 1,95%, ενώ στην προσφορά για το δάνειο με κρατική επιδότηση είναι 2,25%. Επίσης, στο δάνειο μέσω του κανονικού σχεδίου το επιτόκιο για την υπόλοιπη περίοδο μετά τα πρώτα δύο χρόνια είναι 2,2%, ενώ στο δάνειο με κρατική επιδότηση είναι 2,39%. Ακόμη, στο δάνειο μέσω του κανονικού σχεδίου το Συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ) είναι 2,65%, ενώ στο δάνειο με κρατική επιδότηση είναι 2,94%. Μάλιστα, στο δάνειο με κρατική επιδότηση η μηνιαία δόση του δανείου είναι πιο υψηλή.