Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών και η Πυροσβεστική παραμένει υποστελεχωμένη

Σύνδεσμος Πυροσβεστών: Τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας του προσωπικού και του κοινού

 

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής απευθύνει ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, ενώ με ανακοίνωσή του προχωρά σε σημαντικές καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στην υπηρεσία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι διανύουμε ήδη τη θερινή περίοδο και ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία μετρά δυνάμεις για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις που προκύπτουν καθημερινά για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού.

Όπως σημειώνει, ήδη, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν 77 κενές θέσεις και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αφυπηρέτησης κάποιων μελών, με αποτέλεσμα οι εναλλαγές στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς να είναι υποστελεχωμένες και καθημερινά το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η κόπωση από τα συνεχόμενα επεισόδια σε καθημερινή βάση, η αδυναμία στην πλήρη εφαρμογή επιχειρησιακών διαδικασιών ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης, εκθέτουν τα μέλη της Υπηρεσίας σε υπέρμετρους κινδύνους και ρίσκο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το πρόβλημα, αναφέρει, αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, αν ληφθεί υπόψιν ότι λίαν συντόμως πρόκειται να λειτουργήσει και να στελεχωθεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός στην περιοχή του Βασιλικού (που προνοεί την πρόσληψη ακόμα 56 πυροσβεστών) χωρίς να έχει προηγηθεί η πρόσληψη του προσωπικού που θα το στελεχώσει, ως συνέπεια ο αριθμός των κενών θέσεων θα ανέλθει στις 133.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι λόγω των πολλών επεισοδίων ταυτοχρόνως, σε τακτά διαστήματα καλείται εκτός υπηρεσίας προσωπικό, καθότι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί αδειάζουν και η παραχώρηση άδειας απουσίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο δίδεται στο ελάχιστο.

Επίσης, σημειώνει, κάποιοι Σταθμοί (όταν υπάρχει κλήση για ανταπόκριση) κλείνουν εντελώς.

Καταληκτικά, ο Σύνδεσμος απευθύνει ύστατη έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς. «Το προσωπικό έχει φτάσει στα όρια του, οι αντοχές τείνουν να εκλείψουν, οι κίνδυνοι που εκτίθενται τα μέλη της Υπηρεσίας καθημερινά ελλοχεύουν και δυστυχώς το ρίσκο έχει αυξηθεί σε υπέρμετρο βαθμό. Τίθεται σοβαρό θέμα τόσο της ασφάλειας του προσωπικού, όσο και του κοινού, γι’ αυτό πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις για αποφόρτιση της πίεσης από το προσωπικό, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy