Αυξήσεις αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό και στις τιμές των οικιών

Πρώτη η Λεμεσός, ενώ ξεκίνησε η ανάκαμψη και στην ελεύθερη Αμμόχωστο 

Αυξήσεις στις τιμές των οικιών, αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό σε σύγκριση με τα διαμερίσματα, δείχνει η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.

Γενικά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 2,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε τριμηνιαία βάση (δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019) οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Επίσης, στη Λεμεσό το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ακόμη, στη Λάρνακα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Επιπρόσθετα, στην Πάφο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση.

Επίσης, στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ σε τριμηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης τιμών κατοικιών της ΚΤ σημείωσε συγκριτικά πολύ μικρότερη ετήσια διακύμανση, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (+8%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαφορετική μεθοδολογία η οποία ακολουθείται στις δύο περιπτώσεις, αφού η Στατιστική Υπηρεσία βασίζεται σε πραγματικές συναλλαγές ακινήτων.