Αυξήσεις χωρίς φρένο σε καύσιμα και ηλεκτρισμό

20% πάνω οι τιμές στον τομέα της ενέργειας σε σχέση με πέρσι

Έλα στο Google News

Νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρισμό, δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, τον Ιούνιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, και 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναφέρεται επίσης ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Ιούνιο του 2020 όσο και με τον προηγούμενο μήνα, παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστά 20,1% και 2,5% αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις στην ευρύτερη αγορά. Συγκεκριμένα οι δείκτες στις δύο πιο σημαντικές κατηγορίες των μεταφορών και της στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου αυξήθηκαν κατά 8,4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Επίσης, ο δείκτης στην κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης αυξήθηκε κατά 5,8%, ενώ στην κατηγορία της αναψυχής και του πολιτισμού αυξήθηκε κατά 3,4%. Μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (+0,1%), της επίπλωσης, οικιακού εξοπλισμού και προϊόντων καθαρισμού (+0,7%), της υγείας (+0,7%), της εκπαίδευσης (+0,2%) και της κατηγορίας των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών (+1,5%). Αντίθετα, οριακές μειώσεις σημειώθηκαν στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών και του καπνού (-0,4%), των επικοινωνιών (-0,9%) και των εστιατορίων και ξενοδοχείων (-2%).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, σημειώθηκε αύξηση 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αναφέρεται επίσης ότι τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο του 2021 οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφηκαν στις κατηγορίες των εστιατορίων και ξενοδοχείων (+2,5%) και της ένδυσης και υπόδησης (+2,2%).

Ακόμη, αναφέρεται ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία των μεταφορών (+5%).

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του δείκτη καταγράφονται οι τιμές 805 αγαθών και υπηρεσιών μία φορά το μήνα, ενώ για κάποια εποχικά προϊόντα (π.χ. λαχανικά και φρούτα), καθώς επίσης τα κρέατα και τα καύσιμα, οι τιμές συλλέγονται κάθε βδομάδα (κάθε Πέμπτη).

Κύμα ακρίβειας

Οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις στην ευρύτερη αγορά. Τον Ιούνιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, και 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.