Αυξήσεις επιτοκίων στην ΕΚΤ – Έρχονται αυξήσεις σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Αυξήσεις-φωτιά στα επιτόκια και στις δόσεις των δανείων φέρνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί οι όροι των τραπεζών για την παραχώρηση νέων δανείων, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να υπάρξει νέο μεγάλο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η αύξηση των δόσεων έρχεται σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση λόγω της ακρίβειας και της συνεπακόλουθης μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.


Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν όλα τα δάνεια των νοικοκυριών στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των στεγαστικών, καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης επιφέρει πρόσθετο κόστος στο κάθε νοικοκυριό ή την επιχείρηση ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο για την εξυπηρέτησή του.

Σημειώνεται ότι ήδη τα νοικοκυριά πληρώνουν «καπέλο» σχεδόν 1.000 ευρώ το χρόνο, αφού με βάση στοιχεία της ΕΚΤ ο μέσος όρος του επιτοκίου στα νέα στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο είναι 2,27%, σε σύγκριση με 1,78% στην ευρωζώνη. Μάλιστα, η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια.

Επισημαίνεται επίσης ότι η κατάσταση στις επιχειρήσεις είναι ακόμη χειρότερη, αφού πληρώνουν «καπέλο» πέραν των 3.000 ευρώ το χρόνο, καθώς ο μέσος όρος του επιτοκίου στην Κύπρο είναι 3,08%, σε σύγκριση με 1,55% στην ευρωζώνη. Μάλιστα, στην υπό αναφορά κατηγορία η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των δανείων ανέρχεται στα 28,06 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 11,29 δις ευρώ αφορούν τα εγχώρια νοικοκυριά (8,43 δις ευρώ στεγαστικά, 1,34 δις ευρώ καταναλωτικά και 1,52 δις ευρώ άλλα δάνεια) και 10,67 δις ευρώ τις εγχώριες επιχειρήσεις.


Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχουν άλλα 16 δις ευρώ στις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, τα οποία επίσης επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων. Επισημαίνεται ότι η Κοµισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο προειδοποίησε ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεµένα µε κυµαινόµενο επιτόκιο». Επισημαίνεται επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι «η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.