Αυξήσεις-φωτιά 60% στον ηλεκτρισμό – Συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού σε βασικά αγαθά

Παραζάλη θα προκαλέσουν οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην κατηγορία του ηλεκτρισμού αυξήθηκε με ρυθμό 59,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα! Μάλιστα, σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε και ο πληθωρισμός στην κατηγορία των πετρελαιοειδών (+23,4%), σπρώχνοντας το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 8,7%.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ) μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ μπλόκαραν την εφαρμογή των υπό αναφορά νομοθεσιών, προσφεύγοντας μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωσή τους. Επισημαίνεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, καθώς και για συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών ως ακολούθως:

• Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: Αυξήσεις 7,7%.

• Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αυξήσεις 1,1%.

• Ένδυση και υπόδηση: Αυξήσεις 0,1%.

• Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, υγραέριο και καύσιμα: Αυξήσεις 27,3%.

• Επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός, και προϊόντα καθαρισμού: Αυξήσεις 6,3%.

• Υγεία: Αυξήσεις 0,7%.

• Μεταφορές: Αυξήσεις 13,8%.

• Επικοινωνίες: Μειώσεις 2,3%.

• Αναψυχή και πολιτισμός: Αυξήσεις 5,6%.

• Εκπαίδευση: Αυξήσεις 1,6%.

• Εστιατόρια και ξενοδοχεία: Αυξήσεις 9,3%.

• Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Αυξήσεις 3,2%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, «η μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 είχε ο Ηλεκτρισμός (2,28) και τα Πετρελαιοειδή (2,10)». Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, «τα Πετρελαιοειδή (-0,75) είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα».

Αναφέρεται επίσης ότι «τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (3,48) και Μεταφορές (2,19)». Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, «τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Μεταφορές (-1,03)».

Μειώσεις φόρων

Η Βουλή ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ) μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ μπλόκαραν την εφαρμογή των υπό αναφορά μέτρων, προσφεύγοντας μάλιστα στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωσή τους. Επισημαίνεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, καθώς και για συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.