Αυξήσεις φωτιά στις τιμές των καυσίμων αλλά και βαρύ πρόστιμο από την ΕΕ, φέρνει η αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μεταφορές για το 2020.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπη σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί ο εθνικός στόχος τον οποίο έθεσε η ΕΕ στην Κύπρο για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στις μεταφορές στο 10% μέχρι το τέλος του 2020. Σημείωσε μάλιστα ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία η Κύπρος βρίσκεται στο 5%, ενώ εκτιμάται ότι με το πρόσφατο διάταγμα για την πρόσμιξη βιοκαυσίμων το ποσοστό θα αυξηθεί στο 7,3%.

Ο Γ. Λακκοτρύπη παραδέχθηκε ότι το διάταγμα για την πρόσμιξη βιοκαυσίμων αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 2.5 σεντ του ευρώ το λίτρο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην Κύπρο και πρόστιμο από την ΕΕ για τη μη επίτευξη του στόχους σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές.

«Μας είπαν (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή): κάνετε ότι μπορείτε και θα ληφθεί υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Λακκοτρύπη.
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου (με εξαίρεση τους βουλευτές του ΔΗΣΥ) άσκησαν έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, σε σχέση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατήγγειλε την κυβέρνηση για «προχειρότητα, ανικανότητα και αδιαφορία».

Ο Κ. Κώστα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και χρόνια για τον στόχο της διείσδυσης των ΑΠΕ στις μεταφορές. Παρέθεσε μάλιστα σειρά δηλώσεων στις οποίες προέβησαν τα τελευταία εφτά χρόνια αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ, οι οποίοι προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι με την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση δεν θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος. Επίσης, κατέθεσε σειρά προτάσεων τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση κινήτρων για την υγραεροκίνηση. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα σημερινά προβλήματα.

Ο Κ. Κώστα εκτίμησε επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω του διατάγματος για την πρόσμιξη βιοκαυσίμων θα είναι πολύ μεγαλύτερες, από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Ενέργειας. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για τη μη λήψη μέτρων για την αισχροκέρδεια, παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι παρά τη μείωση των τιμών στις διεθνείς αγορές, οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παραμένουν στα ύψη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου