Κτηματαγορά τριών ταχυτήτων: Μεγάλη αύξηση σε Λεμεσό και Αμμόχωστο,
μικρή αύξηση σε Λευκωσία και Λάρνακα και στασιμότητα στην Πάφο

Αυξήσεις μέχρι 16,2% στις τιμές των οικιών και των διαμερισμάτων τα τελευταία τρία χρόνια δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των επαρχιών, αλλά και μεταξύ των διάφορων τύπων κατοικιών, αφού οι τιμές στα διαμερίσματα αυξήθηκαν με πολλαπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με τις οικίες.

Γενικός Δείκτης Κατοικιών

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατοικιών έπιασε πάτο το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αφού υποχώρησε στις 73,5 μονάδες, ενώ στη συνέχεια σημείωσε σταδιακή ανάκαμψη φτάνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2018 στις 75,7 μονάδες (αύξηση +3%).

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά κινήθηκε με τρεις διαφορετικές ταχύτητες, αφού σημειώθηκε μεγάλη αύξηση σε Λεμεσό (+6,3%) και Αμμόχωστο (+5,1%), μικρότερη αύξηση σε Λευκωσία (+1,9%) και Λάρνακα (+1.5%) και σχετική στασιμότητα στην Πάφο (+0,8%).

Μάλιστα το ίδιο μοτίβο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αφού το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ο Δείκτης σημείωσε μεγάλη αύξηση σε Λεμεσό (+3%) και Αμμόχωστο (+3,7%), μικρότερη αύξηση σε Λευκωσία (+1,1%) και Λάρνακα (+0,9%) και στασιμότητα στην Πάφο (0%).

Δείκτης Οικιών

Ανά τύπο, ο Δείκτης Τιμών Οικιών έπιασε πάτο το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αφού υποχώρησε στις 74,2 μονάδες, ενώ στη συνέχεια σημείωσε σταδιακή ανάκαμψη φτάνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2018 στις 75,4 μονάδες (αύξηση +1,6%). Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά κινήθηκε με δύο διαφορετικές ταχύτητες, αφού σημειώθηκε μεγάλη αύξηση σε Λεμεσό (+3,5%) και Αμμόχωστο (+4,6%) και μικρότερη αύξηση σε Λευκωσία (+0,7%), Λάρνακα (+0,4%) και Πάφο (+0,9%). Μάλιστα και εδώ φαίνεται ότι το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αφού το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ο Δείκτης σημείωσε μεγάλη αύξηση σε Λεμεσό (+1,9%) και Αμμόχωστο (+2,4%), μικρότερη αύξηση σε Λευκωσία (+0,8%) και Λάρνακα (+0,1%) και οριακή μείωση στην Πάφο (-0,1%).

Δείκτης Διαμερισμάτων

Ο Δείκτης Τιμών Διαμερισμάτων έπιασε πάτο το τέταρτο τρίμηνο του 2015, αφού υποχώρησε στις 70,4 μονάδες, ενώ στη συνέχεια σημείωσε σταδιακή ανάκαμψη φτάνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2018 στις 76,5 μονάδες (αύξηση +8,7%). Δηλαδή οι τιμές στα διαμερίσματα ξεκίνησαν την ανάκαμψή τους ένα χρόνο ενωρίτερα από τις οικίες, ενώ στην πορεία αυξήθηκαν σε πολλαπλάσιο βαθμό. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων κατοικιών φαίνεται ότι συνδέεται με δύο παράγοντες: Τα εισοδήματα των νοικοκυριών τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και το γεγονός ότι οι τιμές των διαμερισμάτων είναι γενικά πιο χαμηλές σε σχέση με τις οικίες (με εξαίρεση τους πύργους).

Εν τω μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια (τέταρτο τρίμηνο του 2015 – τέταρτο τρίμηνο του 2018) η αγορά κινήθηκε με τρεις διαφορετικές ταχύτητες, αφού σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στη Λεμεσό (+16,2%), μικρότερη αύξηση σε Λευκωσία (+4,8%), Λάρνακα (+6,4%) και Πάφο (+6,7%) και σχετική στασιμότητα στην Αμμόχωστο (+0,2%). Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν ανατροπές, αφού σημειώθηκε μεγάλη αύξηση σε Λεμεσό (+7,5%) και Αμμόχωστο (+7,3%), μικρότερη αύξηση σε Λάρνακα (+3%) και Πάφο (+3,8%) και ακόμη μικρότερη αύξηση στη Λευκωσία (+1,5%). Δηλαδή οι επαρχίες της Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου διατήρησαν τη δυναμική τους, η Λευκωσία έριξε ταχύτητα και η Αμμόχωστος επέστρεψε δυναμικά σημειώνοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση της τάξης του 7,3%.

Ανατροπές λόγω αυξημένης προσφοράς από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Η αγορά ακινήτων αναμένεται να επηρεαστεί το επόμενο διάστημα λόγω των εκποιήσεων αλλά και της αυξημένης προσφοράς από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, οι οποίες μάζεψαν μεγάλο όγκο κατοικιών μέσα από συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με δανειολήπτες. Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση προειδοποίησε ότι η αυξημένη προσφορά άρχισε να δημιουργεί «κατασταλτικές πιέσεις στις τιμές». Σημείωσε μάλιστα ότι: «Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές»

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου