Αυξήσεις που σπάζουν κόκαλα στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού

Τρύπες στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης, καταγγέλλει το ΚΕΒΕ στο Υπ. Μεταφορών

Νέες αυξήσεις μέχρι 96% στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού, καταγγέλλει το ΚΕΒΕ, το οποίο ζητά «άμεσα συνάντηση» με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς έχει εντοπίσει τρύπες στα συμβόλαια ιδιωτικοποίησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του ΚΕΒΕ προς το Υπουργείο Μεταφορών, «η DP World Limassol έχει ενημερώσει τους πελάτες της για αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από τον Φεβρουάριο 2022 στις διάφορες ταρίφες» και οι οποίες κυμαίνονται από 4% μέχρι 96%. Αναφέρεται επίσης ότι οι αυξήσεις συνδέονται με μια λανθασμένη φόρμουλα, η οποία περιλαμβάνεται στα συμβόλαια τα οποία υπογράφηκαν μεταξύ του κράτους και των εταιρειών, η οποία «δίνει τη δυνατότητα στις διαχειρίστριες εταιρείες του λιμανιού να επιβάλουν τις σχετικές αυξήσεις στις ταρίφες τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η φόρμουλα η οποία συμφωνήθηκε λαμβάνει υπόψιν «το Δείκτη μόνο των τιμών παραγωγού για την εγχώρια αγορά, αγνοώντας τις τιμές παραγωγού για την εξαγωγική αγορά».

Το ΚΕΒΕ χαρακτηρίζει λανθασμένη την πιο πάνω φόρμουλα, επισημαίνοντας ότι «θα επιβαρυνθούν για δεύτερη φορά» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αφού πρόσφατα υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και μεταφορικών από το εξωτερικό.

Επισημαίνεται επίσης ότι «δεν μπορεί τη στιγμή που η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για σκοπούς ΑΤΑ και αφορά τους μισθούς να έχει καθοριστεί στο 1,27%, (αλλά) η αύξηση του Δείκτη που αφορά τα λιμάνια να αγγίζει το 15%».

Αναφέρεται ακόμη ότι «είναι εντελώς άκαιρο να τίθεται θέμα αυξήσεων την παρούσα περίοδο, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εμπόριο και η επιχειρηματική δραστηριότητα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με τις συνεχόμενες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και όχι μόνο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.