Αυξήσεις στα κατεχόμενα ενώ η συναλλαγματική κρίση συνεχίζεται

Φωτογραφία αρχείου

Έκτακτα συνεδρίασε το πρωί στα κατεχόμενα το «υπουργικό συμβούλιο» υπό τις εξελίξεις στην συναλλαγματική αγορά, ενώ η τουρκική λίρα εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία.

Ανακοινώσεις ακόμη δεν έχουν γίνει από πλευράς «κυβέρνησης» ενώ ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, και η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική.

Η τουρκική λίρα έφτασε σήμερα σχεδόν τις 30 έναντι της στερλίνας που είναι τιμή ρεκόρ, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ. Η στερλίνα ισούται με 29,98 ΤΛ, το δολάριο 23,95 ΤΛ και το ευρώ 25,65 ΤΛ.

Οι αυξήσεις στα τσιγάρα άρχισαν σε συγκεκριμένη μάρκα κατά 5 ΤΛ το πακέτο ενώ από απόψε ή την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στις περισσότερες μάρκες τσιγάρων που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα.

Χθες δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» οι νέες τιμές καυσίμων που ισχύουν από σήμερα. Η βενζίνη 95 οκτανίων από 20,55 ΤΛ το λίτρο πήγε στις 21,97 ΤΛ, η βενζίνη 98 οκτανίων από 20,87 στις 22,32 ΤΛ, το πετρέλαιο από 19,02 στις 20,64 ΤΛ, η κηροζίνη από 18,57 στις 20,06 ΤΛ.

Εν μέσω αυξήσεων στα κατεχόμενα υπάρχει και πάλι «κρίση στο υγραέριο», όπως γράφουν τ/κ ιστοσελίδες, αφού σε πολλά σημεία πώλησης οι φιάλες έχουν εξαφανιστεί ενώ σε άλλα υπάρχει περιορισμός στην αγορά.

Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου δεν αναμένεται να έρθουν στα κατεχόμενα νέες φιάλες υγραερίου, σημειώνοντας ότι για τις φιάλες 10 λίτρων η τιμή από τις 28 Απριλίου είναι στα 250 ΤΛ (10 ευρώ περίπου).

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι με την πτωτική πορεία της ΤΛ τις τελευταίες ημέρες, «οι Τ/κ παρακολουθούν τους Ρώσους και τους Ιρανούς ν’ αγοράζουν ακίνητα, τους Αφρικανούς ν’ αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα και τους Ε/κ να κάνουν τα ψώνια τους στο βορρά».

Μιλώντας σε ηλεκτρονική εκπομπή ο κ. Ερχιουρμάν επανέλαβε την πρότασή του όπως το ψευδοκράτος περάσει σταδιακά σε ένα «σταθερό νόμισμα ως λογισμική μονάδα». Σημείωσε δε ότι πριν τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ολοι – περιλαμβανομένου και του ιδίου – προειδοποίησαν ότι όποιος και να κέρδιζε «θα γινόταν συναλλαγματική κρίση».

Ανέφερε επίσης ότι ακόμα κι αν ο ΦΠΑ μηδενιστεί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy